Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Kreikan talouskriisi kattaa kaikki tarinoiden ainekset. Pelastajaa ja syyllistä haetaan Eurooppaa ja lakitupia myöten.

Kreikkalainen tragedia on ironiaa

Uusi demokratia -puolueen kansanedustajat esittivät, että entisen valtiovarainministerin Gianis Varoufakisin toimista voisi aloittaa oikeustoimet.

Asetelma on jännä.

Troikka on ollut alun perin virhe, joka on aiheuttanut merkittävää vahinkoa kansainväliselle yhteistyölle.

Uusi demokratia ja sosialistinen PASOK ovat vastuussa Kreikan talousahdingosta. Nämä puolueet johtivat Kreikkaa pitkään.

Tiistaina Varoufakisista tehtiin kaksi rikosilmoitusta. Keskiviikkona uutisoitiin, että kolmas olisi tulossa.

Koska Varoufakis toimi ministerinä, pitää parlamentin kumota ministerin syytesuoja. Kreikan korkeimman oikeuden syyttäjä luovutti valtiovarainministeriä koskevat syytteet parlamentin käsiteltäväksi.

Asetelma on erittäin jännä.

Syrizan viime vuonna laaditussa toimenpideohjelmassa puolue kertoi haluavansa voimaannuttaa parlamentin, supistaa parlamentaarista koskemattomuutta ja kumota parlamentin jäsenten erityisen syytesuojajärjestelmän.

ILMOITUS

Kreikkalainen tragedia on jännäri

Viime viikonloppuna selvisi, että Kreikan hallituksen suunnittelema drakman rinnakkainen käyttöönotto euron kanssa oli hurja suunnitelma.

Siihen kuului Varoufakisin suunnittelemia hakkerointeja sekä entisen energiaministerin Panagiotis Lafazaniksen johtaman kommunistijoukon suunnittelema kassavarannon vieminen ja mahdollinen pankin pääjohtajan pidättäminen.

Osa aikeista ja teoista on myönnetty, osa kielletty.

On todennäköistä, että syytetyiksi saattaa Varoufakisin lisäksi joutua joku muukin.

Kreikkalainen tragedia on vääristelyä

Varoufakisin mukaan kreikkalainen lehdistö on vääristänyt tarinaa. Varoufakisin mielestä nyt näyttää siltä, että hän olisi muka juoninut suunnitelmaa drakman paluuseen alusta alkaen.

”Minut halutaan esittää roistomaisena valtiovarainministerinä ja syyttää maanpetoksesta. Se on yritys mitätöidä hallituksen ensimmäiset viisi kuukautta, ja heittää se historian roskakoriin”, hän totesi.

Varoufakisin mielestä media on liian keskittynyt hänen keinoihinsa, eikä Kreikan tilanteen vakavuuteen.

Länsimedian mukaan Kreikan ahdingon syyllinen on yleensä ollut Syriza-puolue, Tsipras, Varoufakis tai vain yleinen kreikkalainen kansanluonne.

Berliinissä työskentelevä kreikkalainen Aris kommentoi haastattelussa, että Saksan media esittää kreikkalaiset laiskoina. Hän piti Saksan median jatkuvaa propagandaa raastavana.

Kreikkalainen tragedia on oikeamielistä

Varoufakisin mukaan troikan toiminta Kreikassa pakotti kreikkalaiset toimimaan. Varoufakis sanoo, että troikka eli Euroopan komissio, Euroopan keskuspankki (EKP) ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ottivat valtiovarainministeriön tietokannan haltuunsa.

Varoufakis vertasi tilannetta siihen, että Britannian verohallinto olisi Brysselin kontrollissa.

Kun koko maailma pitää kreikkalaisia outoina ihmeellisine suunnitelmineen drakman paluusta, yhdysvaltainen nobel-palkittu Paul Krugman on toista mieltä.

”Se olisi ollut hämmästyttävää, jos heillä ei olisi ollut varasuunnitelmaa. Vaikka varaudut jotakin varten, ei tarkoita, että haluat sen tapahtuvan”, Krugman toteaa.

Krugmanin mukaan Tsiprasin hallituksen olisi pitänyt toteuttaa suunnitelma lainoittajien kiristyksen vuoksi. Krugman ymmärtää Tsiprasia ja koko Kreikan hallintoa.

”Jumala tietää, että se oli valtava vastuu. Emme ehkä koskaan saa tietää, kuka tässä oli oikeassa”.

Kreikkalainen tragedia on rikkaita ja köyhiä

Euroryhmässä Varoufakisin sanottiin olevan hankala tyyppi. Varoufakis vastasi, että euromaiden valtiovarainministereille voisi laulaa Ruotsin kansallislaulun. Porukka ei osaa puhua taloustieteestä.

Varoufakisin mukaan Saksa johtaa euroryhmää suvereenilla otteella. Edes Ranska ei mahda mitään.

Kansainvälisessä valuuttarahastossa aiemmin työskennelleen Ousmène Mandengin mukaan troikka on ollut alun perin virhe, joka on aiheuttanut merkittävää vahinkoa kansainväliselle yhteistyölle.

Mandeng ihmettelee Saksan painoarvoa Kreikka-neuvotteluissa. Mandengin mukaan Saksa on nimittänyt itsensä johtoon.

Mandeng muistuttaa, että kansainvälisessä valuuttarahastossa on 188 jäsentä. Saksalla on siellä enemmän äänivaltaa kuin Kiinalla. Mandeng muuttaisi IMF:n rakennetta.

Kreikkalainen tragedia on valtapeliä

Hallitsevan Syriza-puolueen keskuskomitean jäsenistä enemmistö vastustaa tukipaketteja niiden ankarien lainaehtojen takia.

Tsipras on myöntänyt pitävänsä neuvottelemaansa sopimusta ankarana, mutta hänen mielestään sopimukselle ei ole järkevää vaihtoehtoa.

Hallituksesta on eronnut ja erotettu ministereitä ja muita jäseniä linjaerojen vuoksi. Syrizan keskuskomitea pitää torstaina kokouksen, jossa se käy läpi tukipakettia. Enemmistö keskuskomitean jäsenistä on paketteja vastaan.

Kreikkalainen tragedia on rahaa

Tukipaketti koostuu 86 miljardin lainojen lisäksi 50 miljardin yksityistämispaketista. Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäen mukaan tällainen yksityistäminen on mahdotonta toteuttaa.

”Se vie mahdollisuuksia pidemmältä lainakestävyydeltä. Ei ole taloudellisesti järkevää myydä tuottavaa omaisuutta pilkkahintaan”, Arhinmäki on todennut.

Kreikan uusi energiaministeri Panos Skourletis muun muassa vastustaa kansallisen sähköverkko-operaattori Admien yksityistämistä.

Me etsimme toisenlaista, samansuuruista keinoa”, Skourletis totesi.

Kreikan lainojen leikkauksesta puhutaan. Tätä kannattaa muun muassa IMF. Arhinmäki ei usko, että velkoja leikataan. Sen sijaan velkataakkaa voidaan helpottaa laskemalla korkoja ja pidentämällä maksuaikoja.

Kolmannen lainapaketin yhteydessä todettiin, että Kreikan euroeroa ei enää tule. Tsipras totesi keskiviikkona, että ilman velkahelpotuksia riski Kreikan euroerolle säilyy.

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin puoluetoveri, Baijerin osavaltion pääministeri Horst Seehofer totesi, että Kreikan euroero aiheuttaisi äärimmäisen kaaoksen.

Kreikkalainen tragedia on saanut pohtimaan

Saksassa viiden talousasiantuntijan mielestä euroalueesta pitää tehdä nykyistä vakaampi. Viiden viisaan miehen ryhmäksi nimetty joukko kehitteli kaikenlaista, kuten tiivistä pankkiunionia ja euroerolla uhkailun vaikeuttamista.

Ehdotuksia saadaan varmasti lisää, ja toivottavasti myös erilaisia.

Kreikkalainen tragedia on jatko-osia

Ja niitä tulee varmasti lisää. Uutisten mukaan Kreikassa tällä viikolla alkaneiden neuvotteluiden aloitus on ollut nihkeä. EU:n komission tiedottaja on todennut, että tekniset asiat voidaan kuitenkin saada kuntoon elokuun jälkipuoliskolla.

Kreikan pörssiäkin ollaan jälleen avaamassa.

Kreikan kriisi on kestänyt niin kauan ja sisältänyt niin paljon käänteitä, että kriisi voi jatkua vielä vuosia.

Liekö luvassa komediaa, kauhua vai lakidraamaa? Vaiko eeppinen rakkaustarina?

Lähteet: The Telegraph, New York Times, BBC, Guardian, Channel News Asia, World Socialist Web Site, Helsingin Sanomat, Kathmerini, Le Monde, Agora, Boursorama, Süddeutsche Zeitung, Die Welt ja Kansan Uutisten arkisto.