Lehtikuva/Aleksi Tuomola

Erkki Tuomioja toivoo kansalaisyhteiskunnan tekevän selväksi, mikä ei ole hyväksyttyä.

Entisen ulkoministerin, kansanedustaja Erkki Tuomiojan mukaan harmitonta vihapuhetta ei ole.

”Siitä on vain lyhyt askel vihatekoihin eikä vihapuhetta siksikään tule suvaita. Nollatoleranssi vihapuheeseen ei tarkoita vain sitä, että oikeusvaltiossa oikeusviranomaiset ryhtyvät toimiin, kun vihapuhe rikkoo lakeja. Vielä tärkeämpää on, että kansalaisyhteiskunta, kaikki yhdessä ja jokainen erikseen, tekee myös selväksi sen mitä emme pidä hyväksyttävänä”, Tuomioja kirjoittaa tiistaina blogissaan .

Hän aikoo osallistua Helsingissä Kansalaistorilla kello 17 alkavaan Meillä on unelma -mielenosoitukseen ,johon ilmoittautuneita oli 2,5 tuntia ennen tilaisuuden alkua 25 000.

Tapahtuma ei Tuomiojan mukaan pyri rajoittamaan kenenkään sanan- ja mielipiteen vapautta, ”vaan sinne kokoontuvat ovat käyttämässä omaa sananvapauttaan sen kertomiseksi, että emme pidä rajoja sulkevaa ja ihmisiä karsinoivaa puhetta ja käytöstä hyväksyttävänä, vaan katsomme sen olevan vahingoksi koko Suomelle ja kaikille suomalaisille”.

”Monikulttuurisuutta ei voi peruuttaa”

Monikulttuurisuutta Tuomioja pitää kasvavan keskinäisen riippuvuuden maailmassa väistämättömänä ja välttämättömänä asiana.

ILMOITUS

”Elämme monikulttuurisessa, moniuskonnollisessa ja monietnisessä maailmassa, josta kukaan ei voi enää eristäytyä. Tämän peruuttamattomuuden ymmärtäminen ja siihen sopeutuminen on vakauden, rauhan ja koko ihmiskunnan tulevaisuuden avainkysymys.”

”Tässä onnistumme vain, jos tämän monikulttuurisuuden yhdistävänä tekijänä on kaikkien sitoutuminen ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistukseen. Sen keskeisiä periaatteita ihmisten tasavertaisuudesta naisten ja miesten kesken tai miltään muiltakaan osin ei voi loukata millään kulttuurirelativismilla.”

”Siksi vaatimus jonka mukaan maassa on elettävä maan tavoin ei kestä, vaan oikea vaatimus on, että kaikkialla maailmassa on elettävä ihmisiksi.”

”Suomen Sisun kansanedustaja”

Meillä on unelma -mielenosoitus järjestettiin pikavauhdilla perussuomalaisten kansanedustajan Olli Immosen monikulttuurisuutta painajaisena pitävän kirjoituksen johdosta. Tuomioja kutsuu Immosta nimeltä mainitsematta äärioikeistolaisen Suomen Sisun kansanedustajaksi.

”Reaktiossa yhden Suomen Sisun kansanedustajan puheisiin ja toimiin ei ole kyse perussuomalaisten maineesta. He itse valitsevat millaiseksi sen haluavat. Kyse on siitä, onko Suomessa hallituksessa puolue, jonka edustajien käyttäytyminen ja puheet leimaavat Suomea erilaisuuteen kielteisesti suhtautuvaksi maaksi. Suomi ei saa olla maa, joka nousee muualla otsikoihin siksi, että täällä katsotaan läpi sormien yhdenkään kansanedustajan kaveeraamista avoimesti natsihenkisten ihmisten kanssa.”

Mielenosoituksen alla tiistaina voimakasta arvostelua on herättänyt Jussi Halla-ahon ”oikeana kätenä” pidetyn ja Hommafoorumin perustajan, perussuomalaisten lehden päätoimittajan Matias Turkkilan kutsuminen puhujaksi.