Lehtikuva/Ritva Siltalahti

Vasemmistoliitossa tuomittiin laajasti perussuomalaisten kansanedustajan Olli Immosen perjantaiyönä julkaisema englanninkielinen kannanotto monikulttuurisuutta vastaan. Kansanedustaja Anna Kontula kuvaa Immosen tekstiä ”natsihenkisiksi pohdinnoiksi”.

– En ilmoittaudu hänen haaveilemansa kansan jäseneksi, Kontula ilmoitti facebookissa sunnuntaiaamuna.

Hän ei kuitenkaan pidä riittävänä, että ”tällaisia ääliöpäästöjä” kauhistellaan ja niistä irtisanoudutaan.

Kontulan mielestä olisi tärkeää kysyä, mikä yhteiskunnassamme johtaa siihen, että kansa valitsee eduskuntaan heikompiin kohdistuvalla terrorismilla flirttailevia henkilöitä.

– Olisiko tälle tehtävissä jotain, ennen kuin homma menee ihan 30-luvuksi? hän tiedustelee.

ILMOITUS

Kontula muistuttaa lisäksi, että todellinen valta ei pidä ääntä itsestään.

– Tässä maassa tehdään jatkuvasti viranomaispäätöksiä ja säädetään lakeja, jotka asettuvat vähintäänkin samalle janalle Immosen yöllisten fantasioiden kanssa, hän sanoo.

– Miksi ne eivät herätä vastaavaa tuohtumusta?

Kyse on poliittisesta linjasta

Kansanedustaja Li Andersson (vas.) pitää Immosen lausunnon aiheuttamaa kohua hyvänä asiana.

– Puhe on poliittista ja tärkeä vallankäytön sekä vaikuttamisen tapa. Tämän takia Immosen kirjoitukset monikulttuurisuudesta ”painajaisena” ja erityisesti viittaukset taisteluun, sotimiseen ja kanssataistelijoihin ovat erittäin vaarallisia, Andersson arvioi facebookissa.

– Samaten on kohun keskellä tärkeää muistaa, että kyse ei ole yksittäistapauksesta tai vain Olli Immosesta. Kyse on poliittisesta linjasta, jota yksi siipi perussuomalaisissa on johdonmukaisesti edistänyt jo vuosien ajan, Timo Soinin hiljaisella hyväksynnällä.

Anderssonin mukaan perussuomalaisten nuorisojärjestön tuki Immoselle osaltaan todistaa, että Immonen ei ole yksittäistapaus puolueessa.

Andersson pitääkin ensisijaisen keskeisenä kyseisen linjan haastamista ja tasa-arvoa edistävän vaihtoehdon tarjoamista politiikkaan pettyneille.

Hänestä ulkoministeri Alexander Stubbin twitter-lausunnon tyyliset vastaukset eivät riitä.

Stubb kirjoitti, että monikulttuurisuus on rikkaus, ei mulla muuta.

Anderssonin kanssa Äärioikeistosta Suomessa -kirjan kirjoittanut helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Dan Koivulaakso (vas.) arvioi, että fasistit pyrkivät edistämään fasismia.

– Soini on sallinut heidän toimia PS:ssa jo vuosia. Hienoa, että tämä vihdoin ymmärretään. Seuraavaksi tarvitaan sitten kovaa painostustoimintaa tämän kitkemiseksi, hän arvioi.

”Fasistisiipi saanut rauhassa kasvaa”

Myös vasemmistoliiton helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Veronika Honkasalo, joka joutui keväällä perussuomalaisten rasistisiiven nettikiusaamaksi, arvioi, että Immonen ei ole yksittäistapaus.

– Soini on antanut fasistisiiven kasvaa rauhassa ja suonut sille merkittävän aseman perussuomalaisissa, hän toteaa.

– Myös puolueen maahanmuuttopoliittinen ohjelma on uusfasistien kynästä ja umpirasistinen. Siten jokaisen puolueen jäsenen voi katsoa tukevan rasistista maailmankuvaa.

Honkasalo toivoo median vaativan Soinin tilille perussuomalaisesta rasismiliikehdinnästä sen sijaan, että marginalisoisi puolueessa rehottavaa rasismia yksittäistapauksiin.