Lehtikuva/Ritva Siltalahti

Perussuomalaiset avasi ovensa äärioikeistolle vuoden 2007 eduskuntavaaleissa.

Kansanedustaja Olli Immosta koskevassa kohussa huudetaan taas perussuomalaisten puheenjohtajaa Timo Soinia ottamaan asiaan kantaa. Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, sitä ei tule. Soinilla on tapana vaieta edustajiensa törmäilyistä tai kysyä loukkaantuneena, miksi hänen pitäisi kommentoida kaiken maailman varavaltuutettujen puheita.

Oppositiossa olevalla puoluejohtajalle vaikeneminen vaikeista asioista vielä jotenkin sopi, mutta ei enää Suomen ulkoministerille, kuten hänen edeltäjänsä Erkki Tuomioja asiallisesti sunnuntaina totesi.

Soiniin pätevät kaikki niin metsä vastaa ja sitä niittää mitä kylvää -sananlaskut. Kun perussuomalaiset vielä viime vuosikymmenellä kamppaili olemassa olostaan, Soini otti vastaan erilaiset uusfasistit, ”roturealistit” ja monikulttuurisuuden vastustajat, ja vähätteli heidän ajatteluaan.

Puolue oli käännekohdassa vuoden 2007 vaaleissa. Soini itse oli vuonna 2003 valitussa eduskunnassa ensimmäisen kauden kansanedustaja kolmen miehen ryhmässä. Raimo Vistbackan lisäksi se kolmas oli Soinin ehdokkaaksi värväämä showpainija Tony Halme, jonka yhteiskunnalliset mielipiteet rajautuivat silloin vielä pahennusta herättäneisiin rasistisiin heittoihin.

Halmeen menestys vaaleissa osoitti erilaisille äärioikeistolaisille ryhmille, että perussuomalaisten kautta voi tehdä läpimurron, joka niiltä yksin jäisi tekemättä. Vuoden 2007 vaaleissa Olli Immosen nykyisin johtama Suomen Sisu keräsi rahaa perussuomalaisten ehdokkaille ja järjestön silloinen puheenjohtaja Teemu Lahtinen oli ehdolla Uudellamaalla.

ILMOITUS

Soini sanoi helmikuussa 2007 Kansan Uutisille, ettei pidä Suomen Sisun tukea kiusallisena. Hänestä oli hyvä, että tällaisten ajatusten kannatus yhteiskunnassa mitataan. Soini puhui ”kaikennäköisen ajattelun integroimisesta” ja vähätteli lopuksi, että ”kyllä reki varsan kolaa” tarkoittaen, että kyllä ne siitä asettuvat.

Menestystä ei vielä 2007 tullut, vaan jättipottia piti odottaa vuoteen 2011. Uuteen eduskuntaryhmään tuli seitsemän Jussi Halla-ahon äärioikeistolaisen manifestin allekirjoittanutta edustajaa ja viime kevään vaaleissa halla-aholaisia tuli kaksi lisää. Kaikkiaan maahanmuuttokysymyksellä profiloituneita edustajia on kymmenkunta perussuomalaisten 38 edustajasta.

Reki kolasi varsan, mutta Soini itse oli se varsa eikä kuvittelemansa reki. Äärioikeiston vahvistaessa asemiaan Soini on nostanut heitä avainasemiin. Samoille linjoille Immosen kanssa maanantaina ilmoittautunut Juho Eerola johti hallitusneuvotteluissa maahanmuuttopoliittista ryhmää, Maria Lohela on eduskunnan puhemies ja kaiken huipuksi vaaliohjelman maahanmuuttopoliittisen osuuden sai muotoilla Jussi Halla-aho. Halla-ahon suosituslistalla eurovaaleissa ollut Sampo Terho johtaa eduskuntaryhmää.

Immonen kirjoitti sunnuntaina Facebook-päivityksessään, että ”käsitykseni mukaan, ja nykyisestä puolueemme puheenjohtajasta huolimatta, myös perussuomalaiset puolueena on suhtautunut tähän asti yleisen kriittisesti monikulttuurisuuteen sekä suomalaisen kansan ja kulttuurin alasajoon”. Myös Jussi Halla-aho on todennut, ettei perussuomalaisissa ole mitään maahanmuuttokriittistä siipeä, vaan kaikki kansanedustajat ovat hänen linjoillaan.

Soini vastaa arvosteluun aina samalla tavalla: en ole rasisti. Mutta onko rasismin salliva itsekin rasisti?

Immosen tuore muotoilu viittaa siihen, että perussuomalaisten elokuussa pidettävässä puoluekokouksessa käydään puheenjohtajuudesta linjavaali. Ehkä viimeistään omiensa edessä Soini joutuu ottamaan ääriajatteluun selvän kannan.