Palkatonta työtä voi kutsua esimerkiksi ”työhön valmennukseksi”.

Vantaalainen kirpputori etsii TE-palveluiden sivustolla kahta työntekijää asiakaspalvelutehtäviin sekä muun muassa siivoamaan vessoja, keittämään kahvia ja siistimään hyllyjä. Kirpputori ei maksa työstä palkkaa, vaan työ on ”työhön valmennusta”.

Työhön valmennus on lähellä työkokeilua, työnhakuvalmennusta ja kuntouttavaa työtoimintaa. Käytännössä jokaisessa on kyse siitä, että työttömällä työntekijällä teetetään palkatonta työtä. Työtön saa työttömyyskorvauksen, ja työnantaja saa ilmaista työvoimaa.

Työpaikkailmoituksesta uutisoi muun muassa bloggaaja ja Juuan kunnanvaltuutettu Saku Timonen.

”Uskooko joku ihan tosissaan tämänkään kirpputoriyrittäjän koskaan palkkaavan ketään? Ei palkkaa niin kauan kuin palkattomia lähetetään hänelle jatkuvalla syötöllä TE-toimistosta. Vain hullu maksaa palkkaa, kun saa ilmaistakin työvoimaa”, Timonen kommentoi blogissaan.

”Työelämä on vakavasti sairas. Palkkatyötä ei ole eikä tule, koska valtio omalla lainsäädännöllään kehittelee koko ajan uusia palkattoman työn nimikkeitä. Kaikkea tätä humpuukimaakarointia kutsutaan hurskaasti työllistämiseksi ja poliitikot, työnantajat ja media haukkuvat työttömät laiskoiksi työn vieroksujiksi, kun palkaton työ ei kiinnosta.”