Lehtikuva/Mal Fairclough

Tänä kesänä suurimman kohun brittifutiksen siirtomarkkinoilla on saanut aikaan nuori laiturilupaus Raheem Sterling, joka siirtyi Liverpoolista Manchester Cityyn tähtitieteellisellä 70 miljoonan euron summalla. Rahalle on tullut jo vastinetta, koska Sterling onnistui maalinteossa jo kolmannella peliminuutillaan City-paidassa harjoituspelissä AS Romaa vastaan. Silti kyseessä on taas osoitus jalkapallon siirtosummien käsittämättömyydestä.

Ekstrahintaa tuli myös siitä, että City sai nimenomaan Englannissa ”kasvaneen” pelaajan, koska sillä olisi muuten ongelmia ns. homegrown-säännön kanssa. Sen mukaan 25 pelaajan kokoonpanossa on Valioliigassa oltava vähintään kahdeksan paikallista pelaajaa, jollaiseksi katsotaan vähintään 36 kuukautta englantilaista tai walesilaista seuraa ennen 21-vuotispäiväänsä edustanut jalkapalloilija. Homegrown-pelaaja voi siis olla kotoisin mistä vain, esimerkiksi Arsenalissa nuoruusvuosinaan pelannut ja nyt Chelseaa edustava Cesc Fabregas on moinen.

Cityllä on tällä hetkellä tasan kolme homegrown-pelaajaa eli maalivahdit Joe Hart ja Richard Wright sekä ranskalaispakki Gael Clichy, joka Fabregasin tavoin kartutti tarpeeksi brittikokemustaan vyölle Arsenalissa alle 21-vuotiaana. Eikä sinällään Sterlingkään ”perusenglantilainen” ole, koska hän on syntynyt Jamaikalla muuttaen seitsemänvuotiaana Isoon-Britanniaan. Periaatteessa Sterlingiä tällä hetkellä ei siis lasketa vielä edes homegrown – kiintiöön hänen täyttäessään 21 vasta joulukuussa. Mutta sen jälkeen hän on Citylle kultaakin kalliimpi, koska muun muassa Frank Lampardin, Micah Richardsin ja James Milnerin siirrot jättivät seuraan suuren homegrown-aukon.

Sinällään Sterlingin pelilliset ansiot ovat kiistämättömät, mutta ilman ”kotona kasvamisen” leimaa hinta olisi ollut monta miljoonaa puntaa pienempi. Sen ohella Sterling on Citylle pelikentän ulkopuolinen ruutitynnyri, koska hän on ollut useaan otteeseen tekemisissä oikeuslaitoksen kanssa pahoinpitelyepäilyiden takia. Rankka on ollut myös Sterlingin lähtökohta elämään, koska hänen isänsä murhattiin nuoren Raheemin ollessa vasta yhdeksän ikäinen.

Liverpoolia pidetään kaupan voittajana, vaikka Sterling ehti tuittuilullaan nakertaa päävalmentaja Brendan Rodgersin arvovaltaa. Myös seuran tulivoima kärsii siirron myötä ykköshyökkääjä Daniel Sturridgen ollessa sairastuvalla lokakuulle asti ja Steven Gerrardin jatkaessa pelejä Pohjois-Amerikassa. Tosin Merseysidelle pelastuksen voi tuoda Aston Villasta yhtä lailla huimalla 47 miljoonalla eurolla juuri hankittu belgi Christian Benteke, joka teki viime kaudella 12 maalia.

ILMOITUS

Vakiokierroksella RoPS saa vieraakseen IFK Mariehamnin. Kuntopuntarin kärjessä edelleen killuvan kotijoukkueen otteet ovat hieman hiipuneet Juha Malisen suojattien tasattua juuri pisteet hännänhuippu VPS:n kanssa. Myös ahvenanmaalaisille maistuvat tasapelit. Lähdetään rististä liikkeelle, mutta varmistetaan se kuitenkin tässä vaiheessa ykkösellä. Ehkä Malista syyhyttävät enemmän jo suuremmat haasteet, koska hän on hakenut avoimessa haussa olevaa A-maajoukkueen päävalmentajan paikkaa.

Ykkösessä nousua tavoitteleva PK-35 on pakkovoiton edessä MP:n kanssa. Vieraat tosin taistelevat kynsin hampain sarjapaikkansa puolesta, mutta kahdessa viime pelissä maaleitta jäänyt PK-35 on kuitenkin sarjan eniten täysosumia (26) tehnyt joukkue tähän mennessä. MP:n otteista alkaa jo hiljalleen huomata sen, miksi sinällään perinteikäs seura päätyi Ykköseen täksi kaudeksi vasta takaoven kautta. Kotivoitto.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy sunnuntaina 26.7. klo 18.25. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 2, X(1), 1(X), 1, 1(X), 2(X), X, 1, 1(2), 2, 1, 1, 1(X).


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 20 €/2 kk. Sähköinen digilehti alkaen 4,90 €/ kk.