Lehtikuva/Roni Rekomaa

Työtä ei riitä, vaikka kokemusta olisi kymmeniä vuosia ja koulutusta parin tutkinnon verran. Silti työttömyystukea halutaan leikata, arvostelee työtön toimittaja LinkedInissä leviävässä tekstissä.

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen sanoi tiistaina Ylen Ykkösaamussa, että on olemassa ”aika vahvaa tutkimusnäyttöä” siitä, että työttömyysturvan leikkaaminen saa työttömät hakemaan enemmän töitä. Tukien leikkaaminen myös laskee palkkavaatimuksia ja saa yritykset tarjoamaan lisää töitä, Vartiainen sanoi.

Toimittaja Annamari Iranto julkaisi eilen verkostoitumispalvelu LinkedInissä Vartiaiselle ja muille työttömyyspolitiikan kiristämistä ajaville poliitikoille avoimen kirjeen, jota on tänään levitetty sosiaalisessa mediassa.

”Meitä oli joulun alla koolla 16 työtöntä. Kaksi tohtoria, pari tohtorikoulutettavaa, maistereita, insinöörejä, oikeustiedettä lukeneita, parin tutkinnon henkilöitä, kaksikielisiä ja useita kieliä osaavia, kymmeniä vuosia alallaan olleita. Työkokemusta yhteensä varmaan pitkästi toistasataa työvuotta, vaikka joillakin oli työura vasta alullaan. Ikähaitari oli vajaa kolmikymppisistä ihan vähän päälle viiteenkymmeneen”, Iranto kuvailee.

”Yhteistä meillä oli kovasti. Me halusimme työtä, me halusimme työtä kovin.”

”Töihin ei vain pääse”

Irannon tutuilta oli mennyt firma tai työtehtävät alta. Osa oli ollut vain pätkätöissä, osa joutunut ulos lopulta kolmansissa YT-neuvotteluissa.

ILMOITUS

Tapaamisen jälkeen muutama korkeasti koulutetuista ja kokeneista työttömistä on päässyt töihin, Iranto kirjoittaa, mutta työtehtävät ovat pitkälti muualla sijaitsevia pätkiä tai koulutusta vastaamattomia.

”On varsin luonnollista, että ihminen haluaa ensisijaisesti töitä alalta, jolta hänellä on kokemusta, jonka hän osaa. Haluaa tehdä töitä, joissa on hyvä, joissa hänellä on annettavaa”, Iranto kirjoittaa.

”Töihin ei vain nyt tunnu pääsevän. Ei edes niihin siivoustöihin, kiinteistönhuoltotöihin tai ravintolahommiin, joita Juhana Vartiaisen tietämän mukaan ainakin pk-seudulla on viljalti tarjolla.”

Iranto huomauttaa, että heti Vartiaisen jälkeen Ylen uutisissa kahvilayrittäjä kertoi joutuvansa käyttämään työvoimaviranomaisten palveluja löytääkseen sopivan työntekijän. Hakijamäärä on niin suuri, ettei yrittäjä pysty seulomaan hakijoita itse.