Jarmo Lintunen

Esitys lopettaa Kellokosken sairaala on järkyttänyt henkilöstöä, jolle vielä keväällä luvattiin työrauhaa. Johto haluaa keskittää Uudenmaan psykiatrisen sairaalahoidon Helsinkiin.

HUS:n johtoryhmä esittää HUS:n hallitukselle psykiatrisen hoidon lopettamista Kellokoskella vuoteen 2019 mennessä. Tieto julkistettiin kesäkuun viimeisellä viikolla. Päätöstä odotetaan syyskuuhun mennessä.

Keväällä Kellokosken tulevaisuutta pohtinut työryhmä ei tehnyt mitään esityksiä. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) johdon esitys Kellokosken sairaalan lopettamisesta kesälomakauden alkaessa tuli puskista.

Kellokoski-työryhmän henkilöstöedustajat JHL pääluottamusmies, mielenterveyshoitaja Kalevi Kannisto ja Kellokoski-Ohkolan Tehyn ammattiosaston puheenjohtaja, apulaisosastonhoitaja Janne Ovaska sanovat toimeenpanon vauhdin yllättäneen.

Uudenmaan alueen väestöpohja ja sairaansijatarve mahdollistaa erityisosaamisen kehittämisen ja järjestämisen sekä Helsingissä että Kellokoskella.

Johdon kommentit ristiriitaisia

Kannisto ja Ovaska pitävät Kellokosken sairaalasta julkisuuteen annettuja kommentteja ristiriitaisina. Johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi esitti (HS 2.7) haastattelussa Kellokosken toimintojen sijoittamista Kivelän sairaalaan. Hänen mukaansa Kellokosken yhdeksän osastoa siirrettäisiin mahdollisesti Kivelä-Hesperian kiinteistöön Helsingin Töölöön.

HUS:n toimitusjohtaja Aki Linden esittää (Yle 16.7), ettei Kellokosken sairaalaa korvata lainkaan. Avoimeksi jää, että tarkoittaako tämä lähes 200 Kellokosken sairaansijan alas ajamista kokonaan.

ILMOITUS

Kanniston ja Ovaskan mukaan toiminnan alasajo kolmessa vuodessa, samanaikaisesti Lohjan ja Porvoon sairaaloiden toiminnan vähentämisen ja Tammiharjun sairaalan sulkemisen kanssa, on mahdoton yhtälö.

Muutoksen ja spekuloinnin kohteena olevan henkilöstön kanssa ei ole aloitettu yhteistoimintamenettelyä.

Kaikkea ei pidä keskittää Helsinkiin

Kannisto ja Ovaska vaativat Uudenmaan psykiatrisen hoidon erityisosaamisen kehittämistä alueellisesti tasapainoisesti ja lähipalvelujen turvaamista. Uudenmaan alueen väestöpohja ja sairaansijatarve mahdollistaa erityisosaamisen kehittämisen ja järjestämisen sekä Helsingissä että Kellokoskella.

He pitävät järjettömänä ja edesvastuuttomana Uudenmaan psykiatristen sairaalarakennusten jättämistä tyhjilleen ja investoimista Helsinkiin kunnostettaviin vanhoihin sairaalarakennuksiin.

Kellokoskelle on keskittynyt erityisesti kuntouttavaa psykiatrista hoitoa. Kellokoskelle on viimevuosina siirretty toimintoja niin Helsingistä kuin Tammiharjusta.

Kaksi vuotta sitten sinne siirrettiin myös Hyks-psykiatriakeskuksen psykoosiosaston potilaiden hoito. Kellokoskella toteutettu vaikeahoitoisten potilaiden hoito palvelee koko HUS-aluetta. Myös oikeuspsykiatrinen hoito on keskitetty Kellokoskelle.