Jarmo Lintunen

Slovenialaisfilosofin mielestä Euroopan unioni on hukannut ainutlaatuisen näkemyksensä, joka on tuonut uutta ihmiskunnalle.

Filosofi Slavoj Žižek on erittäin huolestunut eurooppalaisen perinnön tulevaisuudesta. Žižekin mielestä Kreikan kriisi osoittaa, että Eurooppa hukkaa kaiken tärkeän.

”Euroopan kaikista arvokkain perintö on uhattuna, eli demokratia, hyvinvointivaltio, solidaarisuus ja ihmisoikeudet.”

Žižek pohtii, että eurooppalaisten arvojen hylkääminen vaikuttaa koko maailmaan.

Luuletko, että pienellä Slovenialla on jotain omaa valtaa? Ei Espanjallakaan ole. Vain joillakin isoilla maailmanvalloilla on.

”Euroopan unionilla ei ole enää visiota. Yhdistyneen Euroopan visio on ollut ainutlaatuinen, joka on tuonut jotain uutta ihmiskunnalle.”

Žižek toivoisi EU:n pysyvän hahmotelmissaan. Filosofi huomauttaa, että vallasta kilpailevat Kiina ja muut merkittävät Aasian maat ovat paljon autoritaarisempia.

ILMOITUS

Slovenialaisfilosofi esittää näkemyksiään BBC Mundon espanjankielisessä jutussa.

Filosofi ei murehdi yksittäisten valtioiden poliittista tai taloudellista itsemääräämisoikeutta, koska sitä ei monilla valtioilla ole.

”Perinteisen suvereniteetin aikakausi on päättynyt. Luuletko, että pienellä Slovenialla on jotain omaa valtaa? Ei Espanjallakaan ole. Vain joillakin isoilla maailmanvalloilla on.

Eurooppa elää fiktiossa

Žižekin mukaan Kreikan ja Euroopan unionin tuleva talouspaketti ei auta mitään.

”Se ei ratkaise ongelmaa, vaan pahentaa sitä. Eikä tarvitse edes olla vasemmistolainen sanoakseen tämän. Eurooppa, ei Kreikka, elää fiktio-maailmassa. Kreikan velkataakka on täysin kestämätön. Kaikki tietävät, että kreikkalaiset eivät ikinä pysty maksamaan noita summia.”

Žižekin mielestä tulevan tukipaketin rahat eivät mene kreikkalaisille, vaan länsimaiden pankeille.

”Noin 90 prosenttia rahasta palautuu Länsi-Eurooppaan”, filosofi miettii.

Saksan vienti voi muuttaa asennetta

Saksa on ollut Kreikalle erittäin tiukka. Žižekin mielestä Saksan asenne voi pitkällä aikavälillä muuttua.

”Saksan vientikone toimii vain, jos on maita, jotka voivat ostaa saksalaisia tuotteita, filosofi pohtii.