Lehtikuva/Franck Fife

Jalkapalloaiheisten videopelien uusimmat päivitykset keskusteluttavat aina pelaavaa futiskansaa, mutta FIFA-sarjaa julkaiseva EA Sports onnistui keväällä räjäyttämään todellisen pommin: syyskuussa julkaistavassa FIFA 16 -versiossa ovat mukana myös naisten maajoukkueet.

Uutinen vastaanotettiin ristiriitaisesti. Monet pelaajat tervehtivät uudistusta ilolla: olihan jo aikakin antaa naisfutikselle ansaitsemansa arvostus ottamalla se tasavertaiseksi osaksi maailman suosituinta pelisarjaa. Monet huomioivat myös, miten naisten marssitus pikseliviheriölle voi muokata asenteita naisfutikselle myönteisemmiksi ja tehdä lajin huipuista tunnetumpia.

Valitettavasti iso osa esimerkiksi Twitterin kautta pelifirmalle tulleesta palautteesta olikin sitten jotain aivan muuta. Firmaa syytettiin sarjan pilaamisesta ja pohdittiin, miten naispelaajien kuukautiset ja mahdollinen raskaaksi tuleminen vaikuttavat pelin etenemiseen. Keskustelijoita tuntui mietityttävän myös se, miten hyvin naistyyppisen kehon ominaisuudet on saatu vangittua peliin: toivottiin muun muassa ”pomppivia tissejä” ja aika monta sellaista asiaa, joita ei koko perheen lehteen viitsi painaa.

Naiset ovat tulleet vihreän veran shakin kentille jäädäkseen.

Nämä naisvihamieliset ja seksistiset kitinät tulivat paljastaneeksi, miten koko kohun taustalla onkin pelko siitä, että naiset valtaavat lopullisesti miesten ”oman vyöhykkeen”, jalkapallon. Ei minun konsolipeliini!

Vastikään päättyneet naisten MM-kisat osoittivat siinä mielessä äijien huolen oikeutetuksi, että naiset todellakin ovat tulleet vihreän veran shakin kentille jäädäkseen ja naisfutiksen suosio kasvaa jatkuvasti. Somesoturien meuhkaaminen onkin turhaa taistelua vääjäämätöntä eteenpäinmenoa vastaan, pelattiinpa sitten nurmella tai konsolilla.

ILMOITUS

Myös pelien taso nousee turnaus turnaukselta. Toissavuotisten EM-kisojen päätyttyä taivastelin, miten Suomen joukkue hävisi ottelut ennen kaikkea löysän puolustamisen ja puutteellisen fyysisyyden vuoksi.

Tuossa turnauksessa otteluita voitettiin vielä röyhkeydellä, mutta kahdessa vuodessa on tapahtunut paljon etenkin taktiikassa ja yksittäisten pelaajien taitotasossa. Esimerkiksi Ranskan maajoukkueen esittämä näyttävä lyhytsyöttöpeli hiveli silmiä, ja epäilemättä naisfutis kehittyy jatkossa lisää tähän suuntaan – mikä lisää myös otteluiden viihdyttävyyttä.

Onnistuin edellisessä kirjoituksessani ennakoimaan kisojen lopputuloksen oikein Saksan ja USA:n väliseen semifinaaliin asti, mutta sitten rysähdettiin lepikkoon. Vastoin arveluitani Yhdysvallat marssi finaaliin, jossa se kukisti hallitsevan mestarin Japanin. Englannin ”leijonattaret” nappasivat pronssia, mikä on muuten maan ensimmäinen mitali MM-kisoista lähes 50 vuoteen sekä miesten että naisten turnaukset huomion ottaen.

Jos eivät jalkapallopelien pelaajat osaa käyttäytyä somessa, ei mennyt viestintä mitalien tiimoilta Englannin jalkapalloliitoltakaan ihan putkeen. Siinä missä twitter-ääliöt typistivät naiset pelkiksi ruumiinmuodoiksi ja -toiminnoiksi, liitto kommentoi twitterissä pelaajien ”voivan nyt palata takaisin äitien, puolisoiden ja tytärten rooleihin” – takaisin perinteisiin naisen paikkoihin, kotiin ja perheen ääreen. Vaikka twiitissä mainittiin myös naisten uusi sankarin rooli, oli maito ehtinyt jo kaatua.

Suurin este naisfutiksen nousulle ei loppujen lopuksi olekaan pelin taso, resurssit eikä medianäkymättömyys vaan asenteet. Jos naisfutista ei enää ajateltaisi jonain miesfutiksen kehnompana alalajina vaan tasavertaisena oikeiden urheilijoiden pelinä, voisi kentän muidenkin ongelmien ratkomiseen tulla vauhtia.

Viikon vakiorivi koostuu Veikkausliigan, Ykkösen ja Kakkosen otteluista mausteenaan yksi Ruotsin Allsvenskanin otatus.

Kohteessa neljä vastakkain asettuu kaksi ailahtelevasti pelannutta joukkuetta, kun KuPS saa kotonaan vastaansa Interin. Kuopiolaiset ottivat edellisessä ottelussaan nöyryyttävästi pataan Ilvekseltä Tammelassa, ja Interin edelliset matsit ovat olleet vähämaalisia tasureita. Hyökkääminen on kotijoukkueelle iso ongelma, ja kun Interkin saapuu Savoon pahasti siipirikkoisena, ei maalijuhlia uskalla luvata. Lähdetään rohkeasti raksilla ja varmistetaan ykkösellä.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy sunnuntaina 19.7. kello 18.25. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1, 1(X), 2, X(1), 1, 1, 1(X), 1, 2, 2(X), 1(X), 2, 1(X).