Kreikan äärioikeisto odottaa hetkensä koittavan, koska Syriza on sen mukaan osoittautunut samanlaiseksi kuin vanhat puolueet.

– Syriza on epäonnistunut ja osoittanut, ettei se eroa PASOKista tai Uudesta demokratiasta.

Näin sanoo Theodoros Koudounas, yksi Kreikan Kultainen aamunkoitto -uusnatsipuolueen perustajista, italialaisen Repubblica-lehden haastattelussa. Koudounas viittaa Syrizan hyväksymiin lainaohjelman ehtoihin, jotka tarkoittavat kuritalouden jatkumista Kreikassa.

Koudounasin mukaan Kultainen aamunkoitto on valmis ”ottamaan vastuuta”, jos sen vuoro tulee vaaleissa Syrizan jälkeen.

Puolue on Kreikan kolmanneksi suurin ja sen rasistista ja äärinationalistista politiikkaa pidetään yleisesti uusfasistisena. Puolueen kannattajat ovat toistuvasti esiintyneet natsitunnusten kanssa, ja puolue on ollut osallisena murhissa ja hyökkäyksissä erityisesti vasemmistolaisia ja siirtolaisia kohtaan. Kultaisen aamunkoiton puoluetuki katkaistiin vuonna 2013 rikossyytteiden vuoksi.

Kreikassa on huhtikuusta alkaen käyty oikeutta 68 puolueen jäsentä vastaan.

– Meidän aikamme on tulossa. Ihmiset äänestävät, aivan kuten on käynyt Suomessa, Hollannissa ja Virossa. Ainoa ongelma on, että ehkä meidän vuoromme tulee liian pian. Jos menemme uurnille nyt, saamme 12-13 prosentin kannatuksen kyselyjemme mukaan, Koudounas sanoo.

– Mutta kunhan pääsemme eroon oikeusjutusta, jonka Uusi demokratia -puolue on järjestänyt johtajiamme vastaan, perustamme Kultaisen aamunkoiton uudestaan ja saamme neljänneksen äänistä.