Hallitusohjelmaan kaavailtu eläkkeensaajien asumistuen poistaminen vaikuttaa noin 100 000 eläkeläiseen. Heistä suurin osa on 750 euron takuueläkkeellä eläviä naisia.

Monien kohdalla kuukausittainen menetys on jopa 100 – 200 euroa. He joutuvat marssimaan kuntien sosiaalipalvelujen toimeentulotukiluukulle.

– Hallituksen päätös koskee juuri toimeentulotuen rajamailla eläviä ihmisiä. Hallituksen päätös poistaa eläkkeensaajien asumistuki lähtee aivan väärästä päästä. Suuriin eläkkeisiin ei kosketa, mutta pientä eläkettäkin saavilta poistetaan asumistuki. Se muutetaan yleiseksi asumistueksi. Tämä on aivan väärin ja kohtuutonta, sanoo Nokian Eläkeläiset ry:n kuuluva Herkku Hernesniemi.

Asumistuki pienenee 120 euroa

Takuueläkettä saavan ja kohtuuvuokraa maksavan eläkkeensaajan asumistuen poistuminen vähentää tuloja raskaasti, kun se muutetaan yleiseksi asumistueksi.

Ikäihmisillä ei ole varaa asua kotonaan.

Takuueläke on 750 euroa kuukaudessa. Jos henkilö maksaa vuokraa asunnostaan 550 euroa, on eläkkeensaajan asumistuki 434,56 euroa. Asumistuki on 314,40, kun se liitetään yleiseen asumistukeen. Pudotus on kuukaudessa 120,16.

Lisäksi hallitus kaavailee muita maksureikiä, kun omavastuu lääkkeisiin nousee 45 euroon per lääke. Monilla eläkeläisillä on keskimäärin 3 – 4 eri lääkettä, joten he joutuvat maksamaan 180 euroa pienistä tuloistaan.

ILMOITUS

– Yhteiskunnan yleinen trendi on se, että ikäihmiset asuvat yhä pidempään kotonaan. Nyt hallituksen kaavaileva eläkkeensaajan asumistuen poisto vaikuttaa kotona asumiseen. Ikäihmisillä ei ole varaa asua kotonaan, pohtii Turun Työväen Eläkeläiset ry:n jäsen Kaija Kiessling.

Toimeentulotuen pitäisi olla väliaikainen ratkaisu, mutta nyt monesta eläkeläisestä tulee sosiaalitoimen vakituisia asiakkaita. Näin tapahtuu,vaikka hallitus toteuttaisi lupaamansa korotuksen takuueläkkeeseen.

Suurmielenosoitus Helsingissä

Helsingissä järjestetään suurmielenosoitus elokuun 22 päivä. Suurmielenosoitukseen on lähdössä kymmeniä linja-autoja eri puolilta Suomea. Eläkeläisten paikallisjärjestöissä on päätetty osallistumisesta.