Lehtikuva/Roni Rekomaa

Suomessa kaivataan työelämän asioiden edistämistä yhdessä.

Suomalaiset suhtautuvat myönteisesti työelämän muutokseen osallistumiseen, kertoo hallituksen kärkihankkeisiin kuuluvan Työelämä 2020 -projektin teettämä kysely.

Kyselyn mukaan lähes neljä viidestä suomalaisesta kertoo olevansa valmis osallistumaan työelämän muutokseen ja opettelemaan uutta, jotta suomalaisesta työelämästä tulisi ”Euroopan parasta” vuoteen 2020 mennessä.

Työelämän muutoksen tueksi vastaajat kaipaavat työpaikoille parempaa johtamista ja yhteishenkeä. Tukea halutaan etenkin lähiesimieheltä (47 prosenttia) ja yritysjohdolta (35 prosenttia), mutta myös työtovereilta (32 prosenttia) ja ammattiliitoilta (28 prosenttia).

Naisten vastauksissa korostuivat yhdessä tekeminen ja työilmapiiri. Miehet painottivat enemmän yrityksen ylimmän johdon roolia.

Mahdollisuus vaikuttaa on tärkeä

Vain harva työssäkäyvä koki, että työntekijöiden motivaation puute hidastaisi muutosta. Vastaajat kuitenkin toivoivat asioiden edistämistä yhdessä sekä muutoksiin kannustavaa ilmapiiriä.

ILMOITUS

– Työpaikalla tapahtuvat muutokset koetaan merkityksellisinä etenkin silloin, kun niihin on mahdollisuus vaikuttaa itse. Avainasemassa ovat luottamus ja yhteistyö, Työelämä 2020 -hankkeen johtaja Margita Klemetti sanoo tiedotteessa.

Tutkimusyhtiö Cintin toteuttamaan verkkopaneelikyselyyn vastasi 1011 20–70-vuotiasta työssäkäyvää suomalaista kesäkuussa 2015. Työelämä 2020 -hankkeella on tarkoitus varmistaa mahdollisimman monen työikäisen motivaatiota ja kykyä jatkaa työelämässä mahdollisimman pitkään.

Porin SuomiAreenassa keskustellaan työelämän murroksesta torstaina 16. heinäkuuta klo 10.30–11.45. Tilaisuuden avaa oikeus- ja työministeri Jari Lindström.