Juhannusta edeltävällä viikolla ukrainalainen WebProduction-ohjelmointiyhtiö ilmoitti lisänneensä asiakkuudenhallintaohjelmaansa toiminnallisuuden, joka antaa tuottamattomille työntekijöille potkut. Yhtiö julkaisi kuvakaappauksen ohjelmasta Facebook-sivullaan.

Siinä ohjelma ilmoittaa työntekijälle, että tämä on erotettu, koska myöhästyi yli neljä kertaa kuukauden aikana, eikä yltänyt vaadittuun määrään myyntiä kahden perättäisen kuukauden aikana. Ohjelma ilmoittaa kenen esimiehen puoleen työntekijän on käännyttävä työsopimuksen irtisanomista varten. Esimiestä tarvitaan, koska algoritmit eivät ole oikeustoimikelpoisia henkilöitä.

Tietokoneohjelmien mahdollisuuksia tehdä ihmisiä koskevia juridisia päätöksiä on rajoitettu Euroopan neuvoston konventiolla vuonna 1981. Suomessa tämä on sisällytetty henkilötietolakiin pykälään 31. Ukrainassa lakia voidaan kiertää, mikäli juridinen vastuu irtisanomisesta on oikeustoimikelpoisella taholla, ja mikäli työntekijä on tavallisen työsopimuksen sijasta palkattu toiminimenä alihankintasopimuksena.

Kenties ensimmäiseksi katoavatkin pomot.

Todennäköisesti algoritmi voisi antaa myös Suomessa potkut samankaltaisen juridisen keplottelun avulla.

Minua ei yllätä, että tämänkaltainen innovaatio löytyy entisen Neuvostoliiton alueelta. Siellä työmarkkinat ovat äärimmäisen joustavia, ja vaihtuvuus on korkea. Kyselin Suomen tilanteesta kaveriltani, joka on tehnyt vuosikausia henkilöstönhallintotöitä suomalaisille yrityksille.

ILMOITUS

Hän ei ole kuullut potkuja antavista algoritmeista, mutta kertoi minulle, että Suomessakin henkilöstöhallinta on suurelta osin koneistettu. Yritykset keräävät valtavasti dataa työntekijöistä ja työnhakijoista, ja tämän datan perusteella työntekijöitä etsitään, arvioidaan ja irtisanotaan.

Viime viikolla Suomen ensi-iltaan tuli uusi Terminator-elokuva, tällä kertaa tietokoneiden kapinaa ihmisiä vastaan luvataan vuodelle 2017. Miksi tietokoneiden kuitenkaan pitäisi kapinoida, kun niille tuodaan kaikki valta tarjottimella sitä mukaan, kun se tulee teknisesti mahdolliseksi?

Usein ajatellaan teknisen kehityksen syrjäyttävän ensimmäiseksi alimman tason työntekijät, mutta kenties ensimmäiseksi katoavatkin pomot. Kurinpitokin on yhä enemmän robottien harteilla. Pankeissa tekoäly arvioi olemmeko luottokelpoisia kansalaisia, robotit sakottavat meitä ylinopeudesta ja karhuavat laskujamme. Tulevaisuuden kapitalismissa pääoman ja työläisen välissä on yhä useammin pelkkä tietokoneohjelma.

Jos vallan anastamista suunnitteleva tekoäly on lainkaan fiksu, se ei syrjäytä pomoja ja virkamiehiä vaan jättää ne niiden nykyiseen kumileimasimen osaan, allekirjoittamaan päätöksiä, jotka algoritmi on tehnyt.