Jussi Joentausta

Vasemmisto vaati lisärahaa talousrikostutkijoiden palkkaamiseen. Ministeri vetosi niukkoihin resursseihin.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Matti Semi ihmettelee, kuinka hallitus aikoo saada kasaan tavoitteeksi asetetun 150 miljoonan euron lisäyksen harmaan talouden torjunnan tuotossa, kun se ei kuitenkaan lisärahoita talousrikostutkintaa.

– Tämän vuoksi lähes sadan talousrikostutkijan työ tulee loppumaan, Semi totesi eduskunnan kyselytunnilla torstaina.

Maaseudun tulevaisuus kertoi torstaina, että poliisi voi joutua vähentämään talousrikostutkijoita jopa 99.

Ohjelman avulla on saatu kiinni talousrikollisia.

Harmaan talouden torjunta oli yksi Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen kärkihankkeista. Poliisi palkkasi 6,4 miljoonalla eurolla 99 tutkijaa selvittämään talousrikoksia.

Tuottavaa työtä

Semi muistutti sisäisen turvallisuuden ja oikeudenhoidon resurssitarpeita selvittäneen parlamentaarisen työryhmän todenneen viime hallituskaudella, että vuonna 2012 aloitettua tehostettua harmaan talouden ja talousrikollisuuden toimintaohjelmaa tulee jatkaa.

ILMOITUS

– Ohjelman avulla on saatu kiinni talousrikollisia ja vähennetty rikoksentekomahdollisuuksia, samalla tuettu laillista yritystoimintaa ja tervettä kilpailua, Semi sanoi.

Hallitusohjelmassa on pantu tavoitteeksi 150 miljoonan euron verotuottojen lisäys harmaan talouden kuriin saattamisella ja tiivistämällä yrityspohjaa.

– Kuinka hallitus aikoo paneutua harmaan talouden torjumiseen, jos riittävää määrää talousrikostutkijoita ei ole? Semi kysyi.

Hän muistutti siitä, että harmaan talouden tutkimuksessa ja sen selvittämisessä tuotot ovat aina paljon suuremmat, kuin mitä siihen panostetaan.

Vielä pahenee

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) vastasi Semille puhumalla valtion niukoista voimavaroista.

– Fakta on se, että rahaa on vähemmän käytössä. Me teemme kaikkemme, että olemassa olevilla resursseilla me pystymme suuntaamaan ne voimavarat, joita poliisilla on suunnata, tehokkaaseen harmaan talouden kitkentään ja talousrikostutkintaan, ja pyrimme pääsemään niin hyviin tuloksiin kuin mahdollista, hän sanoi ja lupasi, että asiasta valmistellaan selonteko hetimiten.

Orpon mukaan poliisin resurssit ovat vielä vuonna 2016 kohtuulliset.

– Suurimmat haasteet, jos me katsomme tätä talouskehikkoa, osuvat tuleviin vuosiin.