Naisasialiitto Unioni arvioi, että esseisti Timo Hännikäinen ei ole tai toimi ajatuksineen yksin.

– Rasistisen oikeistopopulismin nousua seurannut tunnistaa Hännikäisen ajattelussa teemoja, joita esiintyy niin antifeministisen miesliikkeen, radikaalin äärioikeiston kuin Anders Behring Breivikinkin ajattelussa, järjestö totesi maanantaina Facebook-sivullaan.

Taustalla oli Hännikäisen aiheuttama häiriköinti juhannuspäivän aamuna sosiaalisessa mediassa. Kirjailija lähetti useita seksistisiä ja rasistisia postauksia muun muassa Unionin Facebook-sivuille.

– Julkisissa, nyt jo poistetuissa viesteissä oli viittauksia anaaliseksiin vastaanottajien lasten kanssa, kuva naisen rinnoista ja tervehdys ”sieg heil”. Samanlaisia viestejä kirjailija lähetti väkivaltaa kokeneiden naisten tukipalvelun Naisten Linjan sivuille, Unionista kuvaillaan.

Ei toimi yksin

Unioni arvioi, että Hännikäisen näkemys yhteiskunnan ideaalijärjestyksestä on ristiriidassa nykyaikaisen demokratiakäsityksen kanssa, jonka mukaan kaikille kuuluu ihmisarvo ja vapaus ja ihmisiä ei syrjitä heidän sukupuolensa tai etnisyytensä vuoksi.

ILMOITUS

– Olennaista on huomata, että Hännikäisen ideat eivät ole poikkeuksellisia, eikä hän toimi tai ajattele yksin. Hänen ajattelunsa on osa laajempaa kansainvälistä liikehdintää. Poikkeuksellista sen sijaan on että hänen edustamansa ajatussuuntaukset ovat Suomessa yhä monelle niin vieraita. Näin Hännikäinen on saanut määritellä tekstiensä kontekstin ja käsitteiden merkityksen itse: tämä määrittely on kelvannut esimerkiksi Helsingin Sanomien arvioitsijalle sellaisenaan, Unioni arvioi.

Järjestö esittää medioille toivomuksen, että nämä olisivat tarkempia siitä, millaisessa kehyksessä Hännikäisen ajattelu esitetään ja minkälaisen aseman media tarjoaa naisvihamielistä ja äärioikeistolaista maailmankuvaa edustaville mielipidevaikuttajille

– Nyt Suomessa vallitsee merkillinen kaksoisstandardi: yhteiskunnalliset vaikuttajat voivat vapaa-ajallaan solvata ihmisryhmiä ja ihmisoikeusjärjestöjä tai järjestää äärioikeistolaisia tapahtumia ilman että heidän asemansa kirjallisessa tai poliittisessa yhteisössä tästä horjuu.

Medialle vastuuta

Hännikäisen toiminta nousi esille viime viikolla, kun hän poseerasi perussuomalaisen kansanedustajan Olli Immosen kanssa äärioikeistolaisessa tilaisuudessa otetussa kuvassa.

Unioni huomauttaa Hännikäisen olevan suurta näkyvyyttä saanut mielipidevaikuttaja.

– Hännikäinen on esseisti, jonka teoksia on käsitelty mediassa näkyvästi. Kulttuurikentän noste on lisännyt Hännikäisen vaikutusvaltaa – jota hän ei salaa haluavansa. Hän on ollut aktiivinen sekä itsenäisyyspäivän 612-marssin että viimeviikkoisen Eugen Schauman -visiitin järjestäjänä. Molemmissa tapahtumissa oli mukana myös äärinationalistinen Suomen Vastarintaliike, jonka jäsenistä osa on syyllistynyt rasistisiin ja homofobisiin väkivallantekoihin.

Anteeksipyyntö Naisten linjalle

Hännikäisen viestittelystä aiheutuneen ihmettelyn vuoksi kirjailija pyysi maanantaina anteeksi kirjoitteluaan Naisten linjalla ja selitti humalapäissään kommentoineensa tahoja, jotka arvioi itselleen vihamielisiksi. Hännikäinen tunnetaan esseistään, jotka käsittelevät muun muassa naisen läheisyyden saamisen vaikeutta.

Naisten linja on väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneiden naisten tueksi perustettu järjestö.

Naisliitto Unionilta hän ei pyytänyt anteeksi. Unionista kuitenkin todetaan, että se ei ole aiemmin kirjoittanut sanaakaan Hännikäisestä.