Lehtikuva/Vesa Moilanen

Perussuomalaiset arvioivat, että sisäministeri Petteri Orpo (kok.) toimii toisin kuin hallitusohjelmaan on kirjattu.

Perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho hyökkäsi sisäministeriä vastaan maanantaina perussuomalaisten tiedotustilaisuudessa. Tilaisuus käsitteli Euroopan unionin alueelle Välimereltä saapuvia pakolaisia ja heidän jakamistaan EU-maiden kesken.

Orpo on arvioinut, että EU-maiden laaja enemmistö on hyväksymässä komission esityksen pakolaisten jakamisesta kaikkiin EU:n maihin.

– Suomen kantana toin esille sen, että niiden pitää perustua vapaaehtoisuuteen, mutta enemmistö on tämän pakkopykälän käytön kannalla, Orpo sanoi muun maussa MTV:n uutisten mukaan viime viikolla.

”Orpo venyttää”

Halla-aho arvioi tilaisuudessa, että Orpo on venyttänyt suurelta valiokunnalta saamaansa neuvottelumandaattia.

ILMOITUS

– Nähdäkseni hallituksen kanta ja eduskunnan ministerille antama neuvottelumandaatti ovat olleet kohdallaan, mutta Orpo ehkä venyttänyt mandaattiaan tarpeettoman paljon väärään suuntaan, hän sanoi.

Perussuomalaisten mukaan hallituksen kanta on yksiselitteinen. Sen mukaan Suomen pakolaiskiintiöt tulee pitää ennallaan ja siirrot perustuvat vapaaehtoisuuteen.

Halla-aho ihmetteli Orpon perustelua, jonka mukaan Suomen ei kannata vastustaa pakkosiirtoja, koska enemmistö jäsenmaista kannattaa niitä. Hän piti epätodennäköisenä, että enemmistö jäsenmaista hyväksyisi menettelyn.

Hän huomautti, että Välimerellä tilanne ei ole muuttunut vuoden aikana.

Hän totesi Orpon sanoneen, että Suomen ollessa sanaa mieltä enemmistön kanssa Suomi pystyy vaikuttamaan ratkaisuun.

– Orpon logiikka ontuu, Halla-aho sanoi.

– Suomi on tietenkin mukana vaikuttamassa, vaikka vastustaisi hyväksyttyä päätöstä.

Halla-aho todisti monen ulkomaisen median pohjalta, että Orpo oli väärässä.

– Kuka on ymmärtänyt väärin tai jakaa väärää tietoa? hän kysyi.

Suomi haluaa Saksan kelkkaan

Halla-ahon päätelmä oli, että Suomi haluaa olla pakolaisten sijoitteluun myönteisesti suhtautuvien Saksan ja Ruotsin kelkassa.

– Suomi kuuluisi taakanjakomyönteiseen vähemmistöön vastoin omaa etuaan, hän selvitti ja totesi Orpon kysyneen, mikä olisi Halla-ahon ratkaisu tilanteeseen.

– Ei ainakaan tämä. Meripelastusoperaatio on räjäyttänyt käsistä Eurooppaan pyrkivien määrän. Tulijoiden motiivit ovat ymmärrettäviä, mutta Euroopalla ei ole varaa tällaiseen.

Myöhemmin Halla-aho kuitenkin pehmensi kantaansa ja totesi olevansa Orpon lausuntojen suhteen julkisen tiedon varassa.

– On mahdollista, että Orpoa on siteerattu väärin.