Keväällä astui voimaan Kelan tukien takaisinmaksun uudistus, jossa poistettiin toimeentulotukea saavilta mahdollisuus osamaksuun.

Joensuun Seudun Vasemmistonuoret pitää Kelan keväällä voimaan astunutta tukien takaisinperintää koskevaa uudistusta vastuuttomana ja moraalittomana. Osamaksun mahdollisuuden evääminen ajaa Kelan pienituloiset asiakkaat tiukoille, sillä uudistuksen myötä yhä useampi asiakas voi joutua ulosottoon.

Ihmisten ajaminen mahdolliseen maksukyvyttömyyteen ja luottotietojen menetykseen syventää köyhyysloukkua ja syrjäyttää yhä useampia pienituloisia yhteiskunnasta, Joensuun Vasemmistonuoret kirjoittavat tiedotteessaan.

Velkaiset opiskelijat tiukoilla

Vasemmistonuorten mukaan erityisen tiukoille joutuvat opiskelijat, jotka ovat opintojensa aikana turvautuneet opintolainaan, mutta eivät valmistumisensa jälkeen syystä tai toisesta kykene itse maksamaan lainanlyhennyksiä tai korkoja ajallaan takaisin pankille.

Mikäli lainan takaisinmaksu siirtyy Kelan piiriin, saattaa lainaa nostanut opiskelija joutua pahimmassa tapauksessa tilanteeseen, jossa hänen pitäisi maksaa takaisin useiden tuhansien eurojen laina kerralla.

Mikäli takaisinperittävää ei pysty maksamaan kahden maksukehotuksen aikana, menee perittävä summa ulosottoon, joka voi pahimmillaan johtaa luottotietojen menettämiseen.

ILMOITUS

Luottotietojen menettäminen hankaloittaa arkea ja kasvattaa elämisen kustannuksia, vasemmistonuoret korostavat. Se voi tarkoittaa esimerkiksi ylimääräisiä pantti- ja takuumaksuja. Merkintä maksuvaikeuksista pysyy vuosia, vaikka taloudellinen tilanne paranisi.

Järjestö kirjoittaa, että joissain tilanteissa velan siirtyminen ulosottoon voi olla tuensaajan kannalta positiivinen asia, jos ihminen esimerkiksi on valmiiksi menettänyt luottotietonsa ja elää toimeentulotuella ulosoton suojaosan turvin.

Velat eivät kuitenkaan häviä ulosotosta, ja köyhyysloukku syvenee perittävän summan kasvaessa. Osa- tai määräaikaisen työn vastaanottaminen ja hakeminen muuttuu entistä kannattamattomammaksi.

Veronkiertäjät saavat maksaa ilman sanktioita

Joensuun Vasemmistonuoret vaatii, että tukien takaisinmaksutavasta olisi aina sovittava yhdessä Kelan asiakkaan kanssa. Järjestö korostaa, että Kelan tehtävä ei ole aiheuttaa pienituloisille ihmisille lisää ongelmia, vaan auttaa eteen- ja ylöspäin elämässä.

Järjestö muistuttaa, että Juha Sipilän hallitus on esimerkiksi luvannut tarjota veronkiertoon syyllistyneille mahdollisuuden katua ja ilmoittaa jälkikäteen aiemmin salatut tulot ja maksaa verot niistä ilman lisäsanktioita. Kelassa Suomi kohtelee kansalaisiaan aivan toisin.

Joensuun Seudun Vasemmistonuoret järjestää tiistaina 23.6. mielenilmauksen Joensuun keskustassa Kelan edustalla klo 14–16. Tapahtumalla protestoidaan Kelan keväistä päätöstä kiristää liikaa maksettujen tukien perintäkäytäntöjä.

Kommentit