Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen poseerasi Eugen Schaumanin haudalla yhdessä kansallissosialistisen Suomen vastarintaliikkeen jäsenten kanssa.

Perussuomalaisten kansanedustaja ja Suomen Sisun puheenjohtaja Olli Immonen osallistui tiistaina Suomen Sisun ja äärioikeistolaisen Sarastus-verkkolehden järjestämällä kunniakäynnille Eugen Schaumanin haudalle Porvoossa. Vuonna 1904 Suomen kenraalikuvernöörin Helsingissä ampunut Schauman on Suomen kuuluisin poliittinen murhaaja.

Immosen levittämässä kutsussa Schaumania nimitetään idealistiseksi isänmaanystäväksi, joka ”teki sen mitä vaikea ja äärimmäinen tilanne vaati”.

Tilaisuuden jälkeen Immonen julkaisi Facebookissa kuvan, jossa hän poseeraa osallistujien kanssa. Joukon lähes koko oikea puolisko koostuu kansallissosialistisen Suomen vastarintaliikkeen jäsenistä. Kyseessä on äärioikeistolaista vallankumousta tavoitteleva uusnatsijärjestö, jonka jäseniä on tuomittu useista väkivaltarikoksista, poliittisten vapauksien loukkausyrityksistä sekä järjestysrikkomuksista.

Järjestön jäsenet ovat osallistuneet esimerkiksi Jyväskylän kirjastopuukotukseen 2013 sekä kaasuhyökkäykseen Pride-kulkuetta vastaan 2010. Pridessä iskijät pahoinpitelivät 88 ihmistä, ja poliisi kutsui iskua suunnitelluksi viharikokseksi. Lisäksi vastarintaliikkeen jäseniä on tuomittu muista pahoinpitelyistä Oulussa ja Helsingissä sekä tuhopoltosta Helsingissä.

Ruotsissa, josta käsin vastarintaliikettä johdetaan, liikkeen jäsenillä on tilillään myös henkirikoksia.

ILMOITUS

”Radikaalit ratkaisut ajankohtaisia”

Myös Suomen vastarintaliike itse on julkaissut hautatilaisuudesta kuvan ja raportin sivuillaan.

”Kun vertailee Schaumanin Venäjän keisarille osoittamaa kirjettä tähän päivään, voi huomata selviä yhtymäkohtia sekä silloisten että nykyisten vallanpitäjien välillä. Radikaalit ratkaisut olivat ajankohtaisia silloin, ja radikaalit ratkaisut ovat ajankohtaisia nykypäivänä”, raportissa kirjoitetaan.

Paikalla oli myös Sarastus-verkkolehteä toimittava kirjailija Timo Hännikäinen, joka piti puheen Schaumanin haudalla, sekä Espoon kaupunginvaltuutettu ja Suomen Sisu -aktiivi Teemu Lahtinen.

Huhtikuussa Olli Immonen halusi Suomeen ”kansallismielisen vallankumouksen”.