Irlannin Right2Water-liike päätti lauantaina pitämässään kokouksessa, ettei se aseta omia ehdokkaita parlamenttivaaleihin.

Kysymys ehdokkaitten asettamisesta on herättänyt kiivasta keskustelua liikkeessä, joka syntyi viime vuonna vastustamaan uusia vesimaksuja ja kunnallisten vesilaitosten yksityistämistä yhdeksi suureksi Irish Water -yhtiöksi.

Right2Waterin mielenosoitukset ovat keränneet viime syksystä lähtien Irlannin tasavallan historian suurimmat mielenosoitukset. Samalla liikkeen piirissä käydyt keskustelut ovat laajentuneet veden lisäksi muihin poliittisiin kysymyksiin. Tässä yhteydessä on noussut esille myös ajatus joko vesiliikkeen ehdokkaitten asettamisesta vaaleihin tai kokonaan uuden vasemmistopuolueen perustamisesta.

Lauantain kokouksessa Dublinissa päätettiin, ettei ehdokkaita aseteta liikkeen nimissä. Sen sijaan puoluelistojen ja sitoutumattomat ehdokkaat voivat asettua tukemaan Right2Waterin periaatteita.

Seuraavat vaalit on pidettävä viimeistään ensi vuoden huhtikuussa, mutta monien arvioiden mukaan ne järjestetään jo syksyllä. Irlannin parlamentissa on runsaasti sitoutumattomia edustajia. Gallupien mukaan sitoutumattomia olisi ensi vaalien jälkeen enemmän kuin minkään puolueen edustajia.

Vasemmiston yhteistyötä

Right2Waterin periaatteet koottiin lauantaina asiakirjaksi ”Edistyksellisen Irlannin hallituksen periaatteet valtiontaloudesta”. Paperia on valmisteltu useiden viikkojen ajan keräämällä ehdotuksia eri puolilta maata.

ILMOITUS

Vesimaksujen poistamisen lisäksi asiakirjassa vaaditaan muun muassa oikeutta kunnolliseen työpaikkaan sekä pankkien mielivallan suitsimista. Huomiota on kiinnitetty myös koulutukseen, asumiseen ja terveyteen.

Dublinin kokouksen isäntinä toimivat viisi Right2Wateriin kuuluvaa suurta ammattiliittoa.

Kokouksen avannut Mandate-ammattiliiton pääsihteeri John Douglas toivoi, että vesiliikkeen pohjalta voitaisiin saada vasemmiston ryhmät yhteistyöhön.

Dublinin kokoukseen osallistui edustajia muun muassa Sinn Féinistä, trotskilaistaustaisista Sosialistisesta puolueesta ja People Before Profit -liikkeestä sekä sitoutumattomia vasemmistopoliitikkoja.

– Jos jatkamme toistemme syömistä hengiltä, pysymme aina vähemmistönä, sanoi Douglas, jonka mukaan laajaa yhteistyötä tarvitaan, koska ”valtaosa tämän maan asukkaista haluaa toisenlaista politiikkaa”.

Right2Waterin politiikkapaperin merkeissä käynnistetään kaikkialle maahan ulottuva tilaisuuksien sarja. Lisäksi kesän aikana järjestetään vielä yksi suuri valtakunnallinen tilaisuus.

Muualla verkossa: Right2Waterin oma uutinen, jossa linkki asiakirjan koko tekstiin