Artur Widak/All Over Press

Mielenosoitukset vesimaksuja vastaan ovat keränneet satojatuhansia irlantilaisia kaduille. Nyt vesiliikkeessä kiistellään, pitäisikö sen lähteä omilla ehdokkailla seuraaviin vaaleihin.

Irlannin hallitus yhdisti kesällä 2013 kunnalliset vesilaitokset valtakunnalliseksi yhtiöksi nimeltä Irish Water. Tarkoituksena oli asentaa vesimittarit ja ryhtyä laskuttamaan kotitalouksia vedestä viime lokakuusta alkaen.

Ensimmäiset mielenosoitukset pidettiin runsas vuosi sitten Dublinissa ja Corkissa. Mielenosoituksia koordinoimaan perustettiin Right2Water-järjestö, jota tukee viisi suurta ammattiliittoa, kovassa gallupnousussa oleva Sinn Féin -vasemmistopuolue, pienet vasemmistopuolueet sekä riippumattomia vasemmistolaisia kansanedustajia.

Lokakuusta lähtien järjestetyt toimintapäivät ovat keränneet kaduille ihmisjoukot, joita on sanottu suurimmiksi itsenäisen Irlannin tasavallan historiassa. Enimmillään on puhuttu 150 000 mielenosoittajasta.

Vesimaksu on tosiasiassa uusi tasavero.

Paineen alaisena hallitus on lykännyt aikatauluja ja asettanut katon vesimaksuille. Nyt se on kahden aikuisen perheelle 260 euroa vuodessa ja yhden aikuisen perheelle 160 euroa.

Myönnytykset eivät ole vaimentaneet protesteja. Tarkkoja lukuja ei julkisteta, mutta tiettävästi suunnilleen kolmasosa Irlannin kotitalouksista eli puoli miljoonaa taloutta on kieltäytynyt rekisteröitymästä vesimaksun maksajaksi.

ILMOITUS

Rahat konsulteille

Vesimaksu on yksi tärkeimmistä syistä hallituksessa vuodesta 2011 istuneiden sosiaalidemokraattien eli Labourin alamäkeen. Vaalikampanjassa Labour vastusti maksuja, mutta hallituksessa se on ollut niitä ajamassa.

Irish Water on energiayhtiö Bord Gáis Energyn tytäryhtiö. Tämä puolestaan kuuluu Lontoon pörssissä noteerattuun monikansalliseen Centrica-yhtiöön. Irish Waterin toiminta on viranomaisten valvomaa.

Vesihuolto yhtiöitettiin osana troikan eli EU:n, Euroopan keskuspankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston Irlannin tukipaketeille asettamia vaatimuksia.

Yhtiöittämistä perusteltiin veden säästämisellä ja sillä, ettei julkisella puolella ole varaa vanhentuneiden vesijohtoverkkojen kunnostamiseen. Vastustajat eivät usko näihin selityksiin.

Kansan kiukkua kasvatti, kun tuli tietoon, että Irish Waterin 180 miljoonan euron perustamiskustannuksista kolmasosa meni hanketta suunnitelleille konsulteille. Irlannin rikkaimman miehen Denis O’Brienin yhtiö Siteserv asentaa vesimittarit.

Toukokuussa kävi ilmi, että Irish Water hakee konsultteja selvittämään vuotoja vesijohdoista. Aiemmin yhtiö oli väittänyt, että uudet vesimittarit antavat tarvittavat tiedot.

Vesikiista on välillä käynyt niin kuumana, että vesimittarien asentajat ovat kokeneet tilanteet uhkaaviksi. Tämän seurauksena oikeus on asettanut 20 metrin lähestymiskiellon mittareiden ympärille.

Tosiasiassa uusi vero

Miksi vesimaksusta tuli niin iso juttu? Onhan vedestä maksettu ennenkin, kun se rahoitettiin verovaroista.

Yleinen vastaus on, että vesimaksu oli viimeinen pisara. Siitä tuli korsi, joka katkaisi kamelin selän.

Keskusammattiliitto ICTU:n tiedotuspäällikkö Macdara Doyle sanoo, että Irish Waterista tuli ukkosenjohdatin.

– Se olisi voinut olla mikä tahansa muu asia vuosien varrella. Kaikki jotka ovat kärsineet vyönkiristyspolitiikasta, vihaavat vesimaksua. Ihmisistä tuntuu, ettei hallituksilla ole enää mitään toimintavaltaa, niiden tehtäväksi on jäänyt vain austerityn hallinnoiminen.

Doylen mukaan vesimaksu on itse asiassa veronkorotus, joka ”teeskentelee olevansa uusi maksu”.

Right2Water huomauttaa, että vesimaksu on tasavero, joka rasittaa pienituloisia enemmän kuin suurituloisia. Se on liikkeen nettisivujen mukaan osa suurituloisille annettavien verohelpotusten rahoittamisesta.

Iris Water on nyt julkisen ja yksityisen rajalla keikkuva kansallinen yhtiö. Hankkeen vastustajat pelkäävät, että siitä tulee muutaman vuoden kuluttua pelkästään voitontavoitteluun tähtäävä yhtiö.

Samoin pelätään, että maksut nousevat siinä vaiheessa moninkertaisiksi.

Uusi vasemmistopuolue?

Yhtynyt vasemmisto -puolueen kansanedustaja Clare Daly sanoo, että vesimielenosoituksissa on paljon ihmisiä, jotka eivät ole koskaan ennen protestoineet. Samaa kertovat aiheesta tehdyt haastattelututkimukset.

– Tämä on antanut ihmisille valtavasti itseluottamusta. He näkevät monta muutakin asiaa toisella tavalla.

Vesiliike on Dalyn mukaan saanut myös ammattiliitot ottamaan poliittisemman roolin.

– Perinteisesti ne ovat olleet Labour-suhteensa tukahduttamia. Nyt jotkut liitot ovat murtautuneet hallituksen tukijan roolista ja antaneet resurssinsa Right2Waterin käyttöön.

Right2Waterin kokouksissa on puhuttu paljon muustakin kuin vesimaksuista. Kuuma kysymys on se, asettaako liike omia ehdokkaita seuraaviin vaaleihin tai perustetaanko sen pohjalle peräti uusi vasemmistopuolue.

Seuraavat vaalit on pidettävä viimeistään ensi huhtikuussa, mutta monet arvelevat niiden tulevan jo syksyllä.

Kiistat nousivat esiin

Jos Right2Water lähtee vaaleihin, se saattaa muuttaa huomattavasti asetelmia vasemmistossa. Siksi läheskään kaikki eivät suhtaudu ajatukseen suopeasti.

Sinn Féinin varapuheenjohtaja Mary Lou McDonald muotoilee kantansa varovaisesti.

– Vasemmiston ryhmät ovat toimineet vesiliikkeessä hyvin yhdessä, mutta joissakin muissa asioissa ei yhteistyö rehellisesti sanottuna ole ollut yhtä hyvää. Kaikesta ei tarvitse olla samaa mieltä, mutta painopisteen pitäisi olla yhteisten näkemysten etsimisessä.

Right2Water on kerännyt kansalaisilta ehdotuksia ”edistyksellisen hallituksen ohjelmaksi”. Niiden pohjalta se aikoo tänään lauantaina pidettävässä kokouksessa laatia poliittisen asiakirjan. Kokouksessa saatetaan myös päättää vaaleihin osallistumisesta.

Kiistat puhkesivat toukokuun lopulla avoimiksi, kun Non Payment Network ilmoitti asettavansa omia ehdokkaita vaaleihin. Liike on toiminut tähän saakka yhdessä Right2Waterin kanssa. Nimensä mukaisesti se kannustaa ihmisiä olemaan maksamatta vesimaksuja.

Non Payment Networkin kantaviin voimiin kuuluvat trotskilaisten Sosialistisen puolueen Anti Austerity Alliance sekä myös trotskilaisen Sosialistisen työväenpuolueen People Before Profits.