Lehtikuva/Martti Kainulainen

Vasemmistoliiton kansanedustajat Li Andersson ja Hanna Sarkkinen ihmettelevät hallituksen välinpitämättömyyttä tasa-arvoasioissa.

Andersson epäilee pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitusta pelkuruudesta.

– Hallitus ei uskalla julkistaa tietoa hallitusohjelman tulonjako- ja sukupuolivaikutuksista, Andersson totesi tiedotteessaan torstaina.

Andersson viittaa viime viikolla käytyyn hallitusohjelman tiedonantokeskusteluun, jossa vasemmistoliitto pyysi pääministeriä kertomaan, miten hallituksen päätökset vaikuttavat tulonjakoon.

– Tähän päivään mennessä hallitus ei ole julkistanut tietoa. Hallitusohjelman sukupuolivaikutusten arviointia ei ole myöskään julkaistu.

ILMOITUS

Olematonta kiinnostusta

Andersson näkee kaksi mahdollisuutta pääministerin vaikenemiseen.

– Joko hallitus ei halua tulonjakovaikutusten tulevan julkisuuteen tai sitten päätösten seurauksia tuloeroille, tulonjaolle ja tasa-arvolle ei ole vielä edes selvitetty, hän päättelee.

– Riippumatta siitä, kummasta vaihtoehdosta on kyse, osoittaa se Juha Sipilän hallitukselta olematonta kiinnostusta hallituksen ajaman politiikan vaikutuksista tasa-arvoon ja oikeudenmukaisuuteen.

Andersson muistuttaa, että edellinen, pääministeri Jyrki Kataisen hallitus selvitti päätösten vaikutuksia tulonjakoon niin hallitusohjelman laadinnan kuin budjettiriihien yhteydessä. Tulonjaon tasa-arvoisuuden mittana käytetään yleisesti Gini-kerrointa.

– Valtiovarainministeriön pitää kertoa julkisuuteen, mikä vaikutus vero- ja leikkauspäätöksillä on Gini-kertoimen arvoon. On oleellista tietää, mihin suuntaan hallitus on Suomea viemässä, hän sanoo ja vaatii myös sukupuolivaikutusten arviointia hallitusohjelman linjauksista.

Hevonlanta strategiana

Myös vasemmistoliiton toinen kansanedustaja, oululainen Hanna Sarkkinen on tyytymätön hallituksen tasa-arvopolitiikkaan. Sarkkisen mielestä on hallituksen suhtautuminen tasa-arvoon on huolestuttava.

– Hallitusohjelmassa ei tasa-arvon edistämistä ole nostettu tavoitteeksi ja tasa-arvoa edistävät toimenpiteet loistavat pitkälti poissaolollaan. Täytyy olla jonkin sortin arvovalinta, että esimerkiksi hevosenlannan polttamisen edistäminen nähdään oikeistohallituksessa strategisena tavoitteena, mutta tasa-arvon edistämistä ei, Sarkkinen totesi blogissaan torstai-iltana.

Helppo päätellä

Sarkkinen toteaa, että vaikka hallitusohjelman sukupuolivaikutuksia ei ole edes arvioitu, päätelmiä voi tehdä helpostikin.

– Julkisen sektorin työntekijöistä valtaosa on naisia (opettajat, hoitajat, siivoojat, lastentarhanopettajat, kanslistit jne.) joten julkiseen sektoriin kohdennettavat valtavat säästöt osuvat eniten naisten työoloihin ja jättävät naisia työttömiksi. Palveluiden ja sosiaaliturvan leikkaukset osuvat erityisesti pienituloisiin naisiin, Sarkkinen kirjoittaa.

– Kärjistetysti voisi sanoa, että miesvaltainen hallitus leikkaa naisilta. Voi spekuloida, että näkyykö hallituspuolueiden miesvaltaisuus hallitusohjelman linjauksissa ja tasa-arvopolitiikan heikkoudessa. Hallituspuolueiden 124 kansanedustajasta vain 42 on naista. Oppositiossa taas on naisenemmistö, 41 naisedustajaa ja 35 miestä.

Torstaina myös 88 suomalaista professoria ja tutkijaa otti kantaa hallituksen tasa-arvopolitiikan puutteisiin.