Pekka Helminen

Kansanedustaja Li Anderssonin tilalle Turun kaupunginhallitukseen esitetään kaupunginvaltuutettu Johannes Yrttiahoa.

Vasemmistoliiton Turun kunnallisjärjestön ja valtuustoryhmän yhteiskokous päätti keskiviikkona 10.6., että Li Anderssonin tilalle Turun kaupunginhallitukseen esitetään kaupunginvaltuutettu Johannes Yrttiahoa. Päätös oli yksimielinen. Yrttiahon varajäseneksi esitetään kaupunginvaltuutettu Elina Sandelinia. Kaupunginvaltuusto tekee valinnat 15.6. kokouksessaan.

Kaupunginhallituksen jäsenenä Yrttiaho aikoo jatkaa kasvatus- ja koulutusasioiden sekä kuntademokratian puolestapuhujana.

– Turun talouden heikkoa tilaa on voimakkaasti liioiteltu. Vuonna 2014 kaupunki teki melkein viiden miljoonan ylijäämän. Kasvatukseen, koulutukseen ja sosiaali- ja terveyspalveluihin on kohdistettu leikkauksia, jotka olisi hyvin voitu jättää tekemättä. Talouslukuja on käytetty hyväksi oikeistolaisen politiikan toteuttamisessa. Muun muassa lasten päivähoitoa on yksityistetty nopealla tahdilla. Nyt oikeistohallitus kohdistaa kuntiin lisäleikkauksia ja pyrkii rajaamaan subjektiivista päivähoito-oikeutta,Yrttiaho sanoo.

Pormestarimalli ei käy

Yrttiaho arvioi Turun siirtyneen pari vuotta sitten vahvasti keskusjohdettuun hallintomalliin. Virkamiesten ja kaupunginhallituksen valtaa suhteessa lautakuntiin ja valtuustoon lisättiin merkittävästi.

– Demokratian kannalta suunta on väärä. Valtuuston ja lautakuntien kollektiivista valtaa on lisättävä, virkavaltaa ja kaupunginhallituksen valtaa karsittava. Etenkin kaupunginjohtajan valtaa on syytä purkaa.

– Uusien superpoliitikkopestien luominen olisi iso askel tiukempaan vallankeskitykseen, niitä en kannata, sanoo Yrttiaho ja viittaa viimeaikaisiin keskusteluihin pormestarimallista ja palkallisista lautakuntien puheenjohtajista.

Yrttiaho on 35-vuotias, toisen kauden kaupunginvaltuutettu ja varakansanedustaja.

Kommentit