Arto Huovinen

Irlannin sosiaalidemokraattinen työväenpuolue eli Labour on istunut yhdessä keskustaoikeistolaisen Fine Gaelin kanssa maan hallituksessa vuoden 2011 vaaleista lähtien.

Labourista tuli silloin toiseksi suurin puolue. Se sai 19,5 prosenttia äänistä ja 37 paikkaa alahuoneeseen.

Hallitusaika on ollut Labourille kylmää kyytiä. Eurovaaleissa kannatus putosi 5,3 prosenttiin ja gallupit näyttävät nyt 7–8 prosentin lukemia. Edustajista seitsemän on eronnut ryhmästä ja osa myös puolueesta.

Labourin kannatuksesta on sulanut yli puolet.

Julkisten menojen ja uudistusministerinä toimiva Brendan Howlin kiistää katuvansa mitään.

– Olen ollut 30 vuotta politiikassa, ja nämä ovat olleet elämäni ylpeimmät vuodet. Olen voinut vaikuttaa siihen, että raunioituneesta taloudesta palataan menestykseen.

ILMOITUS

– Tiesimme hallitukseen lähtiessämme, että valitsemamme tie tulee olemaan epäsuosittu. Mutta maa tarvitsi vakaan hallituksen, joka pystyy viemään läpi vaikeita asioita.

Howlinin mukaan ”ei ole epäilystäkään” siitä, että Labour menettää paikkoja seuraavissa vaaleissa.

– Olisivatpa talouden ja politiikan syklit samassa tahdissa, niin voisimme nähdä valinneemme oikein.

Howlinin mukaan vuonna 2011 oli todellinen huoli Irlannin talouden kestävyydestä. Hallituksen piti rakentaa veropohja uudelleen ja supistaa julkishallintoa niin paljon kuin mahdollista.

– Uudistukset on nyt saatu raiteilleen. Mutta muutoksen on oltava pysyvä, eikä pelkästään kriisiaikojen piirre.

Kriisin aikana julkisen puolen palkkoja ja eläkkeitä leikattiin 20 prosenttia ja työvoimaa vähennettiin 10 prosenttia. Howlinin mukaan säästöä saatiin myös yksinkertaistamalla hallintoa.

Howlin sanoo, että haasteet ovat yhä valtavat.

– Meille jäi perinnöksi suuri julkinen velka, joka kasvoi pankkiromahduksen takia. Pankkien romahtaminen oli Irlannin ongelmien pääsyy toisin kuin joissakin muissa euromaissa.

Nyt on Howlinin mukaan pientä elvytysvaraa. Ensi vuodelle hallitus aikoo lisätä valtion menoja 1,5 miljardilla eurolla. Siitä puolet käytettäisiin sosiaaliturvan parantamiseen ja puolet tuloverojen alentamiseen.

Howlin ei lainkaan pidä Irlannin kutsumisesta veroparatiisiksi.

– Meidän 12,5 prosentin yhteisöveromme on todellinen veroprosentti, toisin kuin monissa muissa EU-maissa. Yhtiöverolla on tärkeä merkitys silloin, kun yritykset päättävät, mihin sijoittua. Meille tässä on kysymys työllisyydestä.

Howlinin mukaan Irlanti ei hyväksy ajatusta EU:n yhteisestä yhteisöveron tasosta.

– Toisilla mailla on muita etuja, esimerkiksi mannermaalla lyhyet kuljetusmatkat. Jos ei tasa-arvoisteta kaikkea, ei voi poimia, mitä tasa-arvoistetaan.

Irlannin julkisen puolen eläkeikä on nostettu 66 vuoteen ja se aiotaan edelleen ensi vuosikymmenellä nostaa 68 vuoteen.

Howlin perustelee muutoksia kriisin alkuvaiheessa tyhjennetyillä eläkerahastoilla sekä ihmisten nousevalla eliniällä.

Howlinin mukaan Irlannissa ei ole enää haamulähiöitä.

– Suurin osa on rakennettu loppuun ja otettu käyttöön. Joillakin turistialueilla on vielä keinottelun takia aloitettuja ja kesken jääneitä rakennuksia.

– Nyt on ongelmana asuntopula. Rakentaminen pysähtyi, eikä asuntomarkkinoita ole ollut viiteen vuoteen.