Lauri Hannus

Kansanedustaja Silvia Modig (vas.) ennustaa tuoreen hallitusohjelman pohjalta, että pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus vie ympäristösuojelun säästöleikkurin kautta kaatopaikalle.

– Ensisilmäyksellä ohjelma näyttää kovinkin vihreältä, ympäristölle luvataan paljon hyvää ja kaunista. Mutta kun ohjelmaa lukee tarkemmin, niin kuinka tosissaan näihin hyviin tavoitteisiin oikein pyritään? Jos hiili ja öljy korvataan turpeella, mikä parannus se on? Modig kysyy.

– Ja mitä ilmastopolitiikkaa on yksityisautoilun suosiminen, entä tuulivoiman tukien alasajo?

Kilpailukyky pieni huoli

Eduskunnan ympäristövaliokunnan varapuheenjohtajana toimivan Modigin mukaan hallituksen vihreä paperi alkaa muuttua mustaksi, kun katsoo hallituksen ilmastopolitiikan ohjenuoraa. Siinä pannaan lyhyen aikavälin kilpailukyky ilmastokatastrofin estämisen edelle.

– Kilpailukyky on pienin huolemme, jos ilmastonmuutos päästetään kiihtymään, Modig arvioi.

ILMOITUS

– Ilmastonmuutos aiheuttaa pakolaisuutta, köyhyyttä ja konflikteja, puhumattakaan luonnon monimuotoisuudesta. Siten lasku ilmastokatastrofista kohtaa meidät monelta eri taholta tulevaisuudessa, mikäli seuraamme hallituksen linjauksia.

Uusia talvivaaroja?

Modig muistuttaa, että edellisen keskustavetoisen hallituksen – Matti Vanhasen hallituksen – aikana luotiin pohja Suomen historian kenties suurimmalle ympäristökatastrofille Talvivaarassa. Teollisuushankkeille suunniteltu lupaprosessien “ohituskaista” voi Modigin mukaan pahimmassa tapauksessa johtaa useisiin uusiin Talvivaaroihin. Uhkaa lisää valitusoikeuden rajaaminen ja ympäristökeskuksen liittäminen yhteen luonnonvarakeskuksen kanssa.

– Millainen jalanjälki Suomen luontoon on odotettavissa uudelta hallitukselta? Kuinka luonnonsuojelun nykytaso säilytetään, jos esimerkiksi soiden ja metsien suojelussa luotetaan vapaaehtoisuuteen?

Modigin mukaan hallituspuolueet puhuvat paljon siitä, ettemme saa jättää velkaa tuleville sukupolville.

– Ilmeisesti tämä ei koske ympäristöä ja luontoa, Modig arvioi.