Hanhikivenniemellä myllätään maata ja metsää jo täyttä hönkää, vaikka lupiakaan ei ole vielä myönnetty.

Fennovoiman Pyhäjoelle rakennuttaman ydinvoimalan tulevaisuus on vaakalaudalla – ainakin kuuden viikon ajan, muistuttaa Hyökyaalto-verkosto tiedotteessaan. Yhtiön on jätettävä voimalan rakentamislupahakemus kesäkuun loppuun mennessä ja esitettävä samalla selvitys omistuspohjastaan.

Rakentamislupaan vaaditaan, että vähintään 60 prosenttia omistajista on Suomesta, EU:sta tai ETA-alueelta. Fennovoima ei ole saanut kiintiötä täyteen ja yrityksillä on vielä mahdollisuus irtisanoutua hankkeesta. Verkosto vaatii Valiota, Myllyn Parasta ja muita yrityksiä luopumaan osakkuudestaan.

Kolmasaosa Venäjän valtion käsissä

Kuten verkoston tiedotteessa todetaan, kolmasosan Fennovoimasta omistaa Rosatom, joka myös huolehtii ydinreaktorin rakentamisesta. Rosatom ei ole pelkkä yksityinen ydinvoimaa tuottava yhtiö, vaan Venäjän valtionkorporaatio ja entinen ydinteollisuusministeriö, joka valmistaa myös ydinaseita.

Hyökyaalto-verkoston mukaan myös mitä tahansa siihen liittyvää tietoa voidaan edelleen julistaa valtionsalaisuudeksi.

Mökkejä pakkolunastetaan jo

Epävarmuuksista huolimatta työt alueella ovat jo alkaneet.

ILMOITUS

”Hanhikivenniemellä on hakattu metsää ja rakennettu teitä kyseenalaisten ennakkolupien verukkeella. Suunnitellun voimalan alle jää kymmenkunta mökkitonttia. Niiden pakkolunastusprosessi on käynnissä ja mökkien olisi oltava tyhjinä toukokuun loppuun mennessä”, verkosto kirjoittaa tiedotteessaan.

”Ennakkohaltuunottolupien perusteella tietenkin, sillä oikeaa lainvoimaisuutta pakkolunastus ei ole saavuttamassa vielä pitkään aikaan.”

Protestileiri sinnitellyt kuukauden

Paikan päällä Pyhäjoella on jo kuukauden ajan ollut protestileiri. Hyökyaallon aktivistit ovat toistuvasti viivästyttäneet töitä muun muassa kiipeämällä työkoneisiin. Heidän mukaansa tarkoituksena on paitsi estää itse töitä, myös kiinnittää huomiota siihen, että Hanhikivenniemellä edetään laista piittaamatta.

Myös Helsingissä ollaan järjestämässä toimintaa hanketta vastaan.

”Emme hyväksy, että ihmisiltä viedään korvaamattomia mökkejä ja maita yhtiön pakkolunastusmenetelmällä. Hanhikivenniemen luonnon tuhoutumisen lisäksi Fennovoiman ydinvoimalahanke tulisi tuottamaan radioaktiivista jätettä ja katastrofiuhan pitkälle tulevaisuuteen”, verkosto päättää tiedotteensa.

Irti Fennovoimasta! -mielenosoitus 23.5 Helsingissä. Kokoontuminen Narinkkatorilla kello 14. Kulkue liikkuu Mannerheimintietä ja päätyy Elielinaukiolle.