Kiehtova film noir -trilleri Nainen Shanghaista (The Lady from Shanghai, 1946) alkaa, kun ohjaaja Orson Wellesin esittämä seikkailija kohtaa New Yorkissa nuoren kaunottaren (Rita Hayworth). Alkutekstien jälkeinen tehokas jakso antaa olennaisia viitteitä tulevasta: kertojan ääni tulee nykyhetkestä, kaiken jo tapahduttua, kun taas kuva vie kyseisen tapahtuman syntyhetkiin. Kertoja pistää kortit avoimesti tiskiin heti kättelyssä.

Elokuvan tajunnanvirtatekniikkaa muistuttava kerronta pyörittelee jo sinänsä kiehtovasti katsojaa. Menetelmä on samalla tärkeä avain itse tarinan maailmaan. Se on kaikessa rönsyilevyydessään johdonmukainen ja tiivis.

Nainen Shanghaista on moneen suuntaan kurkottava jännäri ja melodraama. Hallitsevia ovat sellaiset syvällisyydet kuin yksilöllisen identiteetin, vallan ja kontrollin teemat. Juonikuvion tietty koukeroisuus haastaa katsojan viihdyttävällä tavalla.

Luvassa on jännittävä kieroilukaruselli, joka huipentuu ikimuistoisella tavalla. Kuuluisa huvipuistojakso on välienselvittelyineen ja lopullisine kaatumisineen ehtaa, Shakespearensa lukenutta Wellesia. Naispäähenkilön aviomiestä ja tunnettua juristia näyttelee Everett Sloane.

Nainen Shanghaista. Yle Teema sunnuntaina klo 18.00