Jarmo Lintunen

Työtunnit ovat lisääntyneet. Työttömyyden uhka vähenee, mutta työttömyys lisääntyy.

Palvelualojen työntekijät arvioivat taloudellisen tilanteen hieman aiempaa valoisammaksi. Asia selviää Palvelualojen ammattiliiton (PAM) tammi-maaliskuun kyselystä.

Kyselyn mukaan joka kolmas arvioi oman taloudellisen tilanteensa aiempaa huonommaksi tammi-maaliskuussa. Edellisellä kolmen kuukauden tarkastelujaksolla, loka-joulukuussa, oma talous oli mennyt huonompaan suuntaan 39 prosentilla vastaajista.

Lisäksi työtunnit ovat lisääntyneet vähittäiskaupan, majoitus- ja ravitsemistoiminnan sekä kiinteistön- ja maisemanhoidon aloilla vuodentakaiseen verrattuna.

PAMissa ollaan tulosten ansiosta hieman aiempaa myönteisemmällä mielellä.

– Työtuntien lisääntyminen sekä taloudellisten huolien kasvun hidastuminen ovat merkki siitä, ettei palvelualojen suhdannetilanne ole tällä neljänneksellä ainakaan huonontunut aiemmasta. Olisiko nyt tapahtunut käänne positiivisempaan suuntaan, miettii PAMin ekonomisti Aino Kalmbach.

ILMOITUS

PAM toteutti kyselyn 15.4.–29.4. Kyselyyn vastasi 203 PAMin jäsentä. PAM julkaisee suhdannebarometrin neljä kertaa vuodessa.

Kasvu ei saisi katketa

Työttömyyden uhka on vähentynyt. Edellisessä kyselyssä työttömyyshuolet vaivasivat joka kolmatta vastaajaa. Nyt työttömyyden riski on lisääntynyt joka viidennen mielestä.

Tilanne on silti monin paikoin heikko.

– Huoli työttömyyden uhasta ei ole aiheeton. PAMin työttömyyskassan ansiopäivärahojen saajien määrä on kasvanut hitaasti koko alkuvuoden, Kalmbach kertoo.

PAM huomauttaa, että kuluttajien ostovoimalla on suora yhteys työllisyyteen yksityisillä palvelualoilla.

– Tässä tilanteessa on elintärkeää, että varovaista kasvua ei katkaista, vaan kuluttajien ostovoimaa saadaan kasvatettua.

PAM on yksityisillä palvelualoilla työskentelevien ammattiliitto, johon kuuluu noin 230 000 jäsentä. Suurin osa jäsenistä työskentelee vähittäiskaupassa, majoitus- ja ravitsemisalalla, kiinteistöpalveluissa tai vartiointialalla. PAMin jäsenistä naisia on 80 prosenttia.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa. Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen. Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!