Lehtikuva/Alexei Filippov

Venäläisissä tiedotusvälineissä usein asiantuntijana esiintyvä suomalainen dosentti Johan Bäckman on yksi puhujista Donetskissa maanantaina alkaneessa ja tänään tiistaina jatkuvassa kansainvälisessä foorumissa nimeltä Donbass: Eilen, tänään, huomenna.

Foorumin isäntänä toimii niin sanotun Donetskin kansantasavallan pääministeri Aleksandr Zahartšenko. Foorumin avajaiset oli ajoitettu vuosi sitten järjestetyn ”kansanäänestyksen” ensimmäiselle vuosipäivälle. Äänestyksen perusteella ”kansantasavalta” julistautui itsenäiseksi Ukrainasta.

Foorumin koollekutsujana on toiminut ranskalainen europarlamentaarikko Jean-Luc Schaffhauser, joka kuuluu Marine Le Penin Kansallinen rintama -puolueeseen. Foorumin nettisivuilla Schaffhauser sanoo, että tapahtuman tarkoituksena on tarjota ”foorumi rauhalle ja yhtenäisyydelle”.

Schaffhauser sai julkisuutta joulukuussa, kun kävi ilmi hänen olleen järjestämässä miljoonalainaa eräältä venäläiseltä pankilta Kansalliselle rintamalle.

Kreikkalaisten erityissuhdetta Venäjään kuvaa se, että foorumin puhujalistalla on peräti neljä kreikkalaista. Mukana on yhtä lailla vasemmistopuolue Syrizaa edustava kansanedustaja Evgenia Ouzonidou kuin entistä päähallituspuolue Uutta demokratiaa edustava kansanedustaja Simos Kedikoglou.

ILMOITUS

Uusi demokratia kuuluu Eurooppa-tasolla Euroopan kansanpuolueeseen (EPP), johon myös muun muassa Suomen kokoomus kuuluu.

Lisäksi kreikkalaisista ovat foorumissa puhumassa maan suurimpiin kuuluvan sanomalehden, konservatiivisen Kathimerinin toimittaja Petros Papakonstantinou ja ukrainalaispakolaisten yhdistyksen Andreas Zafeiris.

Lisäksi foorumin puhujalistalla on useita serbialaisia ja ranskalaisia sekä yksi saksalainen. Yksi tunnetuimmista puhujista on italialainen Luis Durnwalder, joka kuuluu Etelä-Tirolin kansanpuolueeseen. Durnwalder toimi Alto Adigen autonomisen maakunnan kuvernöörinä vuosina 1989–2014.