Kansallisteatteri/ Tuomo Manninen

Molièren Luulosairasta on ehditty reilun kolmensadan vuoden aikana esittää lukemattomia kertoja, silti Arto af Hällströmin ohjauksessa näytelmään on saatu reilusti tuoreutta.

Teemoiltaan Luulosairas on kiinni tässä päivässä ja maailmassa, jossa jokainen saa halutessaan diagnoosin ja jokaiseen vaivaan tai vaivan luulotteluun löytyy lääke. Näytelmän luulosairaan ainoa varsinainen sairaus on kuitenkin hyväuskoisuus, johon on vaikea löytää lääkettä.

Argan (Jukka-Pekka Palo) on luulosairas, joka käyttää aikansa ja rahansa lääkäreihin, rohtoihin ja suolihuuhteluihin. Hänen läheisiään tämä ei varsinaisesti haittaa, ennen kuin mies päättää naittaa tyttärensä Angéliquen (Kreeta Salminen) lääkärin pojalle, taatakseen oman hoitonsa jatkuvuuden. Tytär tietysti on rakastunut toiseen mieheen, Cléanteen (Harri Nousiainen), joka olisi valmis naimaan rakkautensa kohteen. Saadakseen olla rakastettunsa kanssa Cléante päättää esittää tytön musiikinopettajaa suoraan tämän isän silmien alla.

Oman lisänsä keitokseen tuo Arganin toinen vaimo (Pirjo Luoma-aho), joka haluaisi lähettää miehen tyttäret luostariin odotellessaan puolisonsa kuolemaa. Argan itse kokee olevansa niin sairas, että testamentin tekeminen on ajankohtaista. Tehtävään palkataan notaari, joka samalla on vaimon rakastaja. Ja tätä kaikkea mielensä mukaan hämmentää palvelustyttö Toinette (Minttu Mustakallio).

Vaivatonta näyttelemistä

Luulosairas lepää tukevasti loistavien Jukka-Pekka Palon ja Minttu Mustakallion harteilla. Heidän työskentelynsä vaikuttaa äärimmäisen vaivattomalta. Palo hyppii uskomattoman ketterästi ja ilmeikkäästi suorastaan kuolettavan sairaan ja elämänsä vedossa olevan välillä. Mustakallio ottaa kaiken irti venkoilevan palvelustytön roolista, saaden yleisön suorastaan ulvomaan naurusta.

Hieno on myös Petri Liskin pökkelömäinen sulhaskandidaatti, jolla on tunneälyä lähes yhtä paljon kuin kelohongalla. Jukka Puotila puolestaan ilveilee kahdessa lääkärin roolissa siihen tapaan, että pelkät eleet saavat yleisön hykertelemään.

ILMOITUS

Arto af Hällströmin ohjaus on napakka ja tasainen, löysiä kohtia Luulosairaassa ei ole.

Luulosairas on myös pukujen ja naamioinnin juhlaa. Tarja Simonen ja Petra Kuntsi ovat luoneet visuaalisen kokonaisuuden, joka hemmottelee katsojien silmiä.

Kansallisteatterin Luulosairas on hersyvän herkullinen naurupommi, joka viuhahtaa ohi hetkessä ja jättää mielen hyrisemään hyväntuulisuutta.

Luulosairas Kansallisteatterin Pieni näyttämö. Teksti: Molière. Suomennos ja ohjaus: Arto af Hällström. Lavastus: Kati Lukka. Rooleissa: Jukka-Pekka Palo, Pirjo Luoma-aho, Kreeta Salminen, Juha Varis, Harri Nousiainen, Jukka Puotila, Petri Liski.