Lehtikuva/Martti Kainulainen

Ammattiliitto Pron Jorma Malinen pitää hyvänä esimerkkiä, missä saksalaistelakan työntekijöille turvataan työpaikat vuoteen 2030 asti.

Elinkeinoelämä haluaa yritykset yhteiskuntasopimuksen vapaamatkustajiksi, väittää ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen. Hän otti asiaan keskiviikkona kantaa sen jälkeen, kun hallitustunnustelija Juha Sipilä (kesk.) oli esitellyt hanketta STTK:n hallitukselle.

– Se on mielestäni vailla konkreettisia toimenpiteitä kaikilta muilta paitsi palkansaajien kepittämisen osalta. Elinkeinoelämä ei ole valmis sitoutumaan mihinkään, vaan odottaa, että heille kannetaan herkut pöytään. Valtionhallinto sitoutuu pelkästään hyviin aikomuksiin ilman konkreettisia toimenpiteitä, Malinen summaa tapaamisen annin.

– Työnantajat haluavat yritykset vapaamatkustajiksi. Kaikkien velvoitteiden ja verojen maksajan paikalle istutetaan palkansaajia. Tällaiseen sopimukseen Pro ei anna suostumustaan. Kaikkien osapuolten pitää sitoutua jollakin aidolla toimenpiteellä sopimukseen.

Työajan pidentäminen ei käy

Ammattiliitto Pro on valmis hyväksymään sellaisen yhteiskuntasopimuksen, jossa talouden kasvuun ja työllisyyden nousuun tarvittavat toimenpiteet jakautuvat oikeudenmukaisesti yhteiskunnan eri toimijoiden kesken. Malisen mukaan sopimuksessa pitää olla muitakin aitoja toimenpiteitä kuin raipparangaistukset palkansaajille.

Elinkeinoelämä ajaa sopimukseen palkansaajille työajan pidentämistä.

ILMOITUS

– Työajan pidentäminen käy meille, kun se toteutetaan määrittämällä vähimmäistyöajat nollatuntisopimuksiin ja muihin rikkonaisiin työsuhteisiin sekä parantamalla työssä olevien työn jatkuvuutta, Malinen toteaa.

Saksassa Meyer Werftin telakalla osavaltio, työnantaja ja palkansaajat ovat solmineet kolmikantasopimuksen, jolla telakan työntekijöille turvataan työpaikat vuoteen 2030 asti.

– Tällaista konkretiaa Pro haluaa, Malinen kertoo.

Sipilä odottaa työmarkkinajärjestöjen vastauksia mahdollisuuksiin edetä yhteiskuntasopimuksessa torstaina iltapäivällä. Sen jälkeen hän kertoo, mitkä puolueet tulevat mukaan hallitusneuvotteluihin.