Yritysten odotukset seuraavalle vuosineljännekselle ovat hieman parantuneet edellisestä. Suhdannekäänteestä ei kuitenkaan vielä voi puhua.

– Kohenee, kohenee vaan ei käänny, tulkitsee johtaja Jussi Mustonen Elinkeinoelämän keskusliiton tuoreen suhdannebarometrin tuloksia.

Suhdannebarometri kertoo yritysjohtajien näkemyksistä taloudellisesta tilanteesta ja lähitulevaisuutta koskevista odotuksista.

Tämänhetkinen tilanne on kaikilla päätoimialoilla kolmen vuoden taantuman jäljiltä tavanomaista heikompi. Taantuman pohja tavoitettiin viime vuoden lopulla, mutta tilanteen hienoinen paraneminen ei ulotu työllisyyteen. Henkilöstön vähenemisen odotetaan jatkuvan kaikilla kolmella toimialalla.

Teollisuusyritykset ovat barometrin perusteella hyvin varovaisia lähikuukausia koskevissa tilaus- ja tuotantoarvioissaan. Vuoden kolmannelle neljännekselle on kuitenkin pieniä kasvuodotuksia. Sama koskee palveluiden myyntiä. Rakentamisessa odotukset ovat kohentuneet synkistä hieman paremmiksi.

ILMOITUS

Seuraavasta neljänneksestä yritysjohtajilla on varmaa tietoa jo pelkästään tilauskirjojen perusteella. Sen sijaan pidemmälle ulottuvat kasvuodotukset ovat usein enemmänkin toiveita.

– Saa nähdä pitävätkö odotukset paikkansa tällä kerralla, toteaa EK:n johtava ekonomisti Penna Urrila.

EK: julkaisee suhdannebarometriä neljästi vuodessa. Huhtikuun barometriin vastasi noin 1 400 yritystä, jotka työllistävät runsaat 280 000 henkilöä. EK:n suhdannebarometri on osa EU:n komission suhdannetiedustelujärjestelmää.