Lehtikuva/Sebastian Kahnert

Pegidan entinen johtaja Kathrin Oertel kokee olevansa osittain vastuussa liikkeen aiheuttamasta ”vihakampanjasta”.

Saksassa syntyi viime vuoden lokakuussa Pegida-liike, joka vastusti katumarsseilla siirtolaisuutta ja islamia. Dresdenissä liikkeen mielenosoitus keräsi parhaimmillaan tammikuun puolivälissä 25 000 osallistujaa.

Tammikuun lopulla paljastui, että Pegidan johtaja Lutz Bachmann oli poseerannut kuvassa Hitleriksi pukeutuneena. Bachmann erosi, muutti mielensä ja palasi liikkeen johtoon, jonka keskinäiset riidat syvenivät. Osa pegidalaisista halusi kotouttaa maahanmuuttajat paremmin, osa taas antoi lausuntoja siitä, miten he halusivat heittää pakolaiset ulos lentokoneista.

Pegida jakaantui ja heikentyi samalla, kun vastamielenosoitukset siirtolaisten puolesta kasvoivat Pegidaa suuremmaksi. Washington Postin analyysin mukaan liike ei onnistunut riittävästi leviämään toisiin kaupunkeihin, muuttamaan alkuperäistä menestystään poliittisiksi saavutuksiksi tai edes sopimaan yhteisistä tavoitteista.

Vappuaattona Pegidan entinen puhenainen ja sittemmin liikettä myös johtanut Kathrin Oertel julkaisi Facebookissa videon, jossa hän pyytää julkisesti anteeksi muslimeilta.

”Pegida ajaa väärää asiaa”

– Haluan pyytää anteeksi kaikilta maahanmuuttajilta ja muslimeilta, jotka elävät rauhanomaisesti, ovat kotoutuneet saksalaiseen yhteiskuntaan ja kunnioittavat kulttuuriamme ja lakejamme. He ovat valtava enemmistö, ja useimmat saksalaiset eivät huomioi tätä, Oertel sanoo videolla.

ILMOITUS

– Niiden, jotka ovat edelleen Pegidassa mukana, täytyy ymmärtää, että he ajavat väärää asiaa. Turvapaikanhakijoita syytetään meidän ongelmistamme Euroopassa ja Saksassa. He eivät kuitenkaan ole perimmäinen syy siihen, miksi kamppailemme.

Oertel kokee olevansa osittain vastuussa Pegidan aiheuttamasta ”vihakampanjasta”. Videon mukaan hän ei enää vastusta islamia.

– Jotta voi saavuttaa rauhan, täytyy olla valmis dialogiin. Se on ainoa tapa päästä eroon ennakkoluuloista.

Oertelin videosta uutisoi muun muassa Washington Post.