Aktivistit kiipesivät kaivinkoneiden päälle ja vaativat Fennovoimaa lopettamaan työt.

Kymmenisen henkilöä on jälleen pysäyttänyt työkoneita Hanhikivellä Fennovoiman valmistelemalla ydinvoimalatyömaalla.

Aktivistien tiedotteen mukaan kolme henkilöä kiipesi aamulla kahden kaivinkoneen päälle ja esti työpäivän aloittamisen. Poliisi on tullut paikalle ja ottanut kiinni ulkomaisen dokumentaristin, mielenosoittajat kertovat.

Mielenilmauksesta tiedottava Hyökyaalto-verkosto vaatii Fennovoimaa lopettamaan työt Hanhikivellä. Aikaisemmin mielenosoittajat ovat estäneet työkoneiden toimintaa huhtikuussa sekä tunkeutuneet alueen hakkuista vastaavan Lassila & Tikanojan pääkonttoriin.

Hyökyaallon mukaan Fennovoiman nopea työskentely yrittää luoda vaikutelmaa prosessista, jota ei olisi enää mahdollista pysäyttää, vaikka hankkeen toteutumiselle ei ole tällä hetkellä edellytyksiä.

”Epämääräisyyksiä ja lainrikkomisia”

”Fennovoiman hankkeessa ydinenergialakia on rikottu jo 2010, kun valtioneuvosto ja eduskunta hyväksyivät periaatepäätöksen, jossa valheellisesti väitettiin että yhtiöllä on hallussaan hankkeen vaatima maa-alue. Yhtiö myös väitti, että sen tuottama ydinjäte tullaan loppusijoittamaan Posivan Onkaloon, vaikka oli tiedossa ettei asiasta ollut yhteisymmärrystä sen omistajien TVO:n ja Fortumin kanssa”, verkosto kirjoittaa tiedotteessa.

ILMOITUS

Hyökyaallon mielestä ympäristön muokkaamista tulisi välttää vähintään siihen asti, että Fennovoimalla olisi edellytykset hakea rakentamislupaa valtioneuvostolta.

”Tällä hetkellä vaaditusta 60 prosentin kotimaisesta omistajapohjasta puuttuu edelleen osakkaita, ja muun muassa Keskon ja Talvivaaran on ollut mahdotonta myydä osakkeitaan yhtiöstä, koska uusia ostajia ei ole löytynyt. Myös Fortumin mahdollinen osakkuus on edelleen epävarmaa. Mikäli omistajapohja ei varmistu kesäkuun loppuun mennessä, Fennovoima joutuu hakemaan periaatepäätöstä uudelleen.”

Verkosto kirjoittaa, että huhtikuussa Hanhikivenniemen metsä hakattiin ilman maisematyöluvan lainvoimaisuutta.

Fennovoiman mukaan vuosina 2015–2017 ydinvoimalan työmaa-alueella tehdään infrastruktuuritöitä, kuten louhinta- ja maanrakennustöitä, sekä rakennetaan tukirakennuksia. Ensimmäiset voimalaitoksen betonointityöt on aikataulutettu vuodelle 2018. Yhtiö arvioi, että sähköntuotanto voimalassa alkaisi noin vuonna 2024.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!