Lauri Hannus

Nivelrikkoinen nainen päätyi järjestyksenvalvojien raudoittamana rautatieaseman selliin ja sieltä kahdeksaksi tunniksi putkaan.

Joulukuussa 2013 Eeva (nimi muutettu), 57-vuotias nainen, tapasi ystävänsä Helsingin rautatieaseman hallissa.

Yksi aseman yrittäjistä oli levittänyt lattialle tuotetelineitä ja katsoi, että Eeva ja hänen ystävänsä tukkivat kulkuväylää. Yrittäjä komensi heitä siirtymään.

Eeva päätti siirtää yrittäjän pyörillä kulkevia telineitä, jotta kulkuväylä levenisi. Yksi telineistä kaatui.

Kun nivelrikosta kärsivä Eeva käveli kyynärsauvansa kanssa kauemmas, yrittäjä juoksi hänet kiinni ja kiskoi kädestä puristaen takaisin. Eeva huitaisi yrittäjää sauvallaan.

Rautatieaseman turvakameranauha vahvistaa tapahtumat. Niistä myös näkyy, kun Turvatiimin järjestyksenvalvojat tulevat paikalle. Yrittäjä väitti näille, että Eeva oli humalassa ja että tämä oli kaatanut telineen kostoksi.

ILMOITUS

Järjestyksenvalvojat taluttivat naisen aseman kiinniottotiloihin. Nauhalta näkyy, kuinka kaksi järjestyksenvalvojaa vääntää eteisessä naisen kädet selän taakse laittaakseen hänet käsirautoihin.

Järjestyksenvalvojat painavat Eevaa kahden minuutin ajan pöytää vastaan niin, että hän silminnähtävästi huutaa kivusta.

Turvatiimin tapahtumailmoituksessa järjestyksenvalvojat perustelevat voimatoimiaan ”hyökkäyksen torjumisella”, ”kiinniottamisen toimittamisella”, ”pakenemisen estämisellä” ja ”esineen / aineen poisottamisella”.

Eeva itse kutsuu järjestyksenvalvojien toimintaa ”kidutukseksi”.

Päivä putkassa

Eevaa pidettiin asemasellissä raudoissa tunnin ajan, kunnes poliisit tulivat paikalle. Poliisi väänteli Eevan käsiä irrottaakseen raudat ja käski hänen pitää ”turpansa kiinni”. Kun Eeva kysyi, mikä rautojen irrottamisessa kestää, poliisi sanoi Eevan mukaan, että ellei hän ole hiljaa, hän saa olla raudoissa iltaan asti.

Eeva kuljetettiin Töölön putkaan, jossa hänet viimein puhallutettiin. Tulos oli nolla promillea. Silti putkavahdit kyselivät toistuvasti, ”mitä on tullut juotua”. Kukaan poliiseista ei Eevan mukaan ollut kiinnostunut hänen rannevammoistaan, jotka syntyivät vartijoiden, poliisin tai yrittäjän käsissä.

Eeva kärsi vaikeasta masennuksesta, minkä vuoksi hän pyysi päästä psykiatriseen päivystykseen. Putkan sairaanhoitajia kiinnosti vain mahdollisen putkakuoleman pelko.

Eevaa pidettiin putkassa yhteentoista illalla, eli kahdeksan tuntia, ilman ruokaa tai mahdollisuutta soittaa kenellekään. Hän kertoo, että alusta alkaen kukaan vartijoista tai poliiseista ei kuunnellut häntä tai hänen ystäväänsä, vaan nämä uskoivat yrittäjää. Sama toistui myöhemmin poliisitutkinnassa.

Tapahtuneen jälkeen Eeva kävi terveyskeskuksessa pyytämässä lausunnon ranteistaan, sai kiireelliseen lähetteen traumaterapiaan ja teki vartijoista ja poliiseista rikosilmoituksen.

Rikosilmoitus jäi poliisin tutkintajohtajan selvityksen mukaan ”epähuomiossa osittain tutkimatta”. Helsingin poliisilaitos katsoi, että asiassa meneteltiin huolimattomasti. Syyttäjä pyysi lisätutkintaa.

Sakkoja ja korvauksia

Tutkinnassa Turvatiimi perusteli vartijoiden toimintaa sillä, että Eeva ”pyrki jatkuvasti irtaantumaan järjestyksenvalvojien otteesta, sekä huiskimaan näitä mukanaan olleella kyynärsauvalla”. Valvontanauhat eivät tue väitteitä. Myös syyttäjä katsoi, että Eeva käyttäytyi rauhallisesti.

Syyttäjä päätti kuitenkin, ettei vartijoiden tai poliisin toiminnasta ole aiheellista nostaa syytteitä.

Viime viikolla Eeva vastasi oikeudessa syytteeseen järjestystä ylläpitävän henkilön vastustamisesta. Hänet tuomittiin maksamaan sakkoja 406 euroa, korvauksia valtiolle 217 euroa sekä 40 euroa yrittäjälle kivusta ja särystä.

Turvatiimi ilmoitti Kansan Uutisille, ettei halua kommentoida yksittäistapauksia. Poliisi pitää asiaa selvitettynä eikä halua kommentoida enempää.