Jarno Mela

Ammattiyhdistysliikkeen on harpattava kohti työpaikkalähtöistä toimintaa, sanoi Pamin Kaarlo Julkunen vappuna.

– Näen hyvänä, että rämmimme nyt polvillamme, housu risaiseksi repeytyneenä. Tajuamme nyt, ettei nykyinen meno tuota tulosta. Työväenliike ja ammattiyhdistysliike ei pärjää tarjoamalla vakuutusyhtiömäisiä palveluja. Liikkeen todellinen voima kumpuaa siitä, mitä tapahtuu päivittäin työpaikoilla.

Näin puhui Palvelualojen ammattiliitto Pamin toinen varapuheenjohtaja Kaarlo Julkunen Hämeenlinnan torilla.

Julkunen odottaa, että ay-liike ottaa harppauksen kohti työpaikkalähtöistä toimintaa, jossa liittojen työntekijät ovat luottamushenkilöiden tukena, lähellä jäsenistöä.

Hallitukselta Julkunen vaatii, että se sitoutuu ja kunnioittaa ay-liikkeelle tärkeitä periaatteita, mikäli se aikoo tosissaan tehdä yhteiskuntasopimuksen.

Periaatteita ovat Julkusen mukaan, että työelämää ja ansiosidonnaista sosiaaliturvaa koskevat asiat valmistellaan kolmikantaisesti, mukaan lukien neuvottelujärjestelmän uudistaminen, työehtoja kehitetään yleissitovuuden puitteissa, työmarkkinajärjestöjen toiminnan perusedellytykset turvataan ja että työeläkeuudistus toteutetaan työmarkkinajärjestöjen sopimalla tavalla.

ILMOITUS

Luottamushenkilöt turvattava

Julkunen muistutti myös luottamushenkilöiden merkityksestä.

– Olen saanut lukuisia viestejä siitä, että jopa irtisanomisia, lomautuksia ja osa-aikaistamisia koskevissa yt-neuvotteluissa luottamushenkilöt eivät ole pystyneet valmistautumaan neuvotteluihin eivätkä kuulemaan edustamiaan työntekijöitä.

– Mikäli yhteiskuntasopimusta aloitetaan hiomaan, niin työpaikan luottamushenkilöt tarvitsevat sopimuksien muutoksilla turvaa, osaamista ja mahdollisuutta hoitaa tehtävänsä.

Hallitusohjelmalta Julkunen odottaa tuloerojen kaventamista. Myös palvelualoille hän odottaa uutta panostusta.

– Tuloerojen kasvu ei ole pulma pelkästään sosiaalisen eriarvoisuuden vuoksi, vaan myös talouskasvun kannalta, sillä tuloerojen kasvu hidastaa talouskasvua. Toivonkin, että hallitusohjelman yksi keskeinen osa olisi tuloerojen kaventaminen.