Jussi Joentausta

Masentavan vaalituloksen vuoksi ei pidä lamaantua, vaan aktivoitua.

Eduskuntavaalien jälkeen Suomen poliittinen painopiste siirtyi selkeästi konservatiivisen oikeiston kentälle.

Seuraavien neljän vuoden aikana on odotettavissa talouskasvua ja hyvinvointia lisäävän politiikan sijaan räikeää kurjistuspolitiikkaa leikkausten, talouskurin sekä julkisen sektorin alasajon merkeissä.

Eniten tästä kehityksestä kärsivät pienituloiset, työttömät, opiskelijat, maahanmuuttajat, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt sekä ympäristö.

– Nyt ei ole oikea hetki vajota epätoivoon vaan aktivoitua sekä kaduilla että kabineteissa, toteaa Etelä-Suomen Vasemmistonuorten (ESVN) puheenjohtaja Jasu Setälä.

– Peräänkuulutamme laajaa vasemmistolaista liikettä vastavoimaksi oikeistovoimille. Tämä vaatii solidaarisuutta ja monipuolista aktivoitumista. Tulee muistaa, ettei pelkällä äänestämisellä tai äänestämättä jättämisellä saavuteta tarvittavaa muutosta taantumuksen edessä, lisää varapuheenjohtaja Pinja Vuorinen.

ILMOITUS

Viime vappu ei unohdu

Vuoden 2014 vappumarssilla poliisi eristi väkivaltaisesti anarkistisen blokin muusta kulkueesta, pidätti kymmenen marssijaa ja takavarikoi heidän lippukeppejään.

Poliisi otti kiinni vappumarssin jälkeen myös kolme vasemmistonuorten blokin jäsentä sekä takavarikoi ja katkoi vasemmistonuorten kantamia punalippuja.

Poliisi totesi myöhemmin heidän toimintansa olleen ylimitoitettua vasemmistonuoria kohtaan, mutta anarkistit eivät saaneet vastaavaa kohtelua.

– Emme hyväksyneet poliisien toimintaa viime vuonna, emmekä hyväksy vieläkään. Poliisien tehtävä on turvata jokaisen perustuslaillinen mielenosoitusoikeus. Viime vuonna ei näin käynyt, toteaa Setälä.

Järjestö painottaa, että nyt viimeistään on aika osoittaa solidaarisuutta myös ruohonjuuritason toimijoita kohtaan.

– Tässä ei ole kyse poliittisen identiteettimme siirtymisestä kohti anarkismia, vaan siitä, että pidämme viime vapun tapahtumia epäoikeudenmukaisina. Mikäli poliisin toimet olisivat kohdistuneet esimerkiksi demarinuoriin, tuomitsisimme senkin yhtälailla” selventää Vuorinen.

Vastavoimaa porvarihallitukselle

Koska porvarihallituksen muodostuminen näyttää mitä todennäköisimmältä, ESVN haluaa olla mukana rakentamassa vastavoimaksi laajaa yhteisrintamaa.

Rintaman tulee muodostua yhteiskunnan eri tasoilla toimivista liikkeistä, järjestöistä ja punavihreistä puolueista.

– Tätä laajaa vastavoimaa ei saavuteta ilman solidaarisuutta. Kuten Rosa Luxemburg sanoi: vapaus vain puolueen jäsenille ei ole vapautta ollenkaan – vapaus on aina toisinajattelijan vapautta, sanoo Jasu Setälä.

Kommentit