Timo Malmi

Plutoonan päällikkö Ida Hellsten kaatui 20-vuotiaana 6. 4. 1918. Mitä hän olisi odottanut elämältä?

Vuoden 1918 maalis-huhtikuussa Mannerheimin johtamat valkoiset valtasivat Tampereen sisällissodan suurimmassa, verisimmässä ja traagisemmassa taistelussa. Kun lähes koko kaupunki oli vallattu, jäi punaisten viimeiseksi linnakkeeksi kaupungin ytimessä keskustorin laidalla sijaitseva raatihuone. Sen viimeiset puolustajat olivat punaisia naiskaartilaisia.

Tamperelainen kirjailija ja historioitsija Timo Malmi kiinnostui aseisiin tarttuneiden tyttöjen kohtaloista ja kirjoitti aiheesta runokirjan Tuulensuu, minä rakastan sinua (Sanasato 2014).

Malmi on ohjannut ja käsikirjoittanut runokirjan pohjalta myös draamaelokuvan Tuntemattomat. Raatihuoneen puolustajat 1918. Se sai ensi-iltansa Tampereen filmifestivaaleilla maaliskuussa 2015. Tiistaina 28.4. Into Kustannus ja Suomen Rauhanpuolustajat esittävät elokuvan Helsingissä kirjakauppa Kurvin kirjassa. Elokuvan kesto on 40 minuuttia.

– Tampereen ja Pispalan naisia osallistui omien komppanioidensa toimintaan kolmisensataa. Kevät 1918 huipentui tyttöjenkin osalta kaupungin puolustustaisteluihin. Raatihuoneen tapahtumista on muodostunut yksi kaupungin legendoista. Kaikki alkoi, kun kaivoin lisää tietoja Kansallisarkistosta, löysin muistikirjan tytöistä, johon oli merkitty mitat, joiden mukaan asepuvut ommeltiin. Siitä syntyi runokirja, josta kasvoi näytelmä Raatihuoneen puolustajat, joka taas synnytti nyt nähtävän elokuvan Tuntemattomat, kertoo Timo Malmi.

Synkkä kohtalo

Tampereen tyttöjen kohtaloista ei traagisuutta puutu. Useat heistä päätyivät teloitettaviksi Raatihuoneen antautumisen jälkeen. Elokuvassa pääosaan nousee Finlaysonin kutoja Ida Hellsten, joka aloitti 13-vuotiaana työt tehtaan lankarullavarastossa. Ida Hellsten kaatui 20-vuotiaana plutoonan päällikkönä kuudes huhtikuuta 1918, samana päivänä kun Tampere kukistui.

Tuntemattomat elää läpi hänen ja kymmenen muun maakunnasta Tampereelle työhön muuttaneen tehtaan tytön, palvelijan, kauppa-apulaisen toiveet, tunteet ja kertoo mitä he olisivat toivoneet elämältä.

Tuntemattomat. Raatihuoneen puolustajat 1918 ti 28.4. klo 18 Kurvin kirja, Helsinki (Hämeentie 48). Paikalla ohjaaja Timo Malmi.