Lehtikuva/Martti Kainulainen

Maahanmuuttoon nuivasti suhtautuvia on yli neljännes perussuomalaisten uusista kansanedustajista.

Jussi Halla-ahon suosittelemien perussuomalaisten niin sanottujen maahanmuuttokriittisten kansanedustajien määrä nousi vaaleissa seitsemästä yhdeksään. Viime vaalien ”nuivista” ehdokkaista pois ovat Halla-aho itse sekä puolueesta erotettu ja eduskunnasta pudonnut James Hirvisaari. Muut eli Juho Eerola, Olli Immonen, Ari Jalonen, Maria Lohela ja Vesa-Matti Saarakkala uusivat paikkansa.

Nyt Halla-aho suositteli kahdeksaa ehdokasta eri vaalipiireistä, mutta vain kaksi meni läpi. Kolme, jos otetaan mukaan Halla-ahon listalla eurovaaleissa ollut Sampo Terho.

Neljä vuotta sitten Halla-ahon lista herätti kovaa kohua.

”Jos esim. äänestäjä vaatii huomattavasti tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa ja pitää maahanmuuttoa tärkeimpänä yksittäisenä teemana tulevissa vaaleissa, hän tietysti etsii vastaavaa ehdokasta. Hänen ei kannata äänestää sellaista ehdokasta, jolle maahanmuuttokysymys on tärkeysjärjestyksessä esimerkiksi sijalla viisi”, Halla-aho perusteli silloista listaansa.

”Ei haalata heitä tänne”

Uusina Halla-ahon listalta eduskuntaan nousivat näissä vaaleissa Laura Huhtasaari Porista ja Jari Ronkainen Hollolasta.

ILMOITUS

Huhtasaari linjasi säästökohteita maaliskuussa näin:

”Säästöjä tulee hakea Suomen rajojen ulkopuolelle menevistä varoista. Kehitysapu on toimimaton. Kehitysapu tulisi siirtää pääosin vapaaehtoispohjalle. Suomessa on paljon ihmisiä, joilla on sekä varaa että halua antaa rahaa sellaisiin kohteisiin, jotka menevät perille ja joista on oikeasti hyötyä. Kriisinhallintaan menevistä rahoista tulisi leikata. Humanitaarisesta maahanmuutosta tulee leikata.”

Ronkaisen maahanmuuttolinja taas kulkee näin:

”Ymmärrän, että hädässä olevia ihmisiä on autettava voimavarojen ja taloudellisen tilanteen mukaan, mutta autetaan heitä sinne missä ongelma on, eikä haalata heitä tänne.”

”Ei beduiineille”

Perussuomalaisten 38 kansanedustajasta kaikkiaan kymmenkunta on profiloitunut erityisesti maahanmuuttokysymyksellä, vaikka kaikki eivät Halla-ahon listoilla olekaan.

Heihin kuuluu lisäksi helsinkiläispoliisi Tom Packalén, nuorisojärjestön entinen puheenjohtaja Simon Elo sekä viitasaarelainen Teuvo Hakkarainen, joka maanantaiaamuna totesi Iltalehdelle, että kantasuomalaiset joutuvat kohta pakenemaan Helsingistä, koska se on maahanmuuttajien valtaama.

Hakkaraisen mukaan hänen äänestäjänsä haluavat pitää Suomen suomalaisena.

– Ei tämä ole mikään beduiinien maa.