Markku Heikkinen tuli joitakin vuosia sitten tunnetuksi aamutuimaan lähetetyn radio-ohjelman asiastaan innostuneena vetäjänä, ”Kainuun aatelisena”. Dokumentti Talvivaaran miehet (2015) näyttää hänet yhtä lailla paneutuneena ja osaavana elokuvantekijänä.

Heikkinen on käsikirjoittaja-ohjaaja, Hannu-Pekka Vitikainen tuottaja. Molemmat ovat toimineet Jarkko T. Laineen ohella myös kuvaajina. Tuula Mehtosen leikkaama kokonaisuus on dynaaminen, puhuvat päät -velttoilusta ei ole tietoakaan. Myös ääniraita musiikkeineen on tehokas.

Ilmiö ”Talvivaara” ei juuri esittelyä kaipaa, onhan sillä kyseenalainen kunnia olla yksi Suomen kaikkien aikojen suurimpia bisnesmokia, kuten Markku Kuisma ja Pekka Seppänen ovat tuoreessa kirjassaan listanneet.

Heikkisen erinomainen dokumentti puolestaan havainnollistaa, miten paljon on jäänyt epäonnisen kaivoshankkeen mediamyllytyksen jalkoihin. Surullisenkuuluisa toimitusjohtaja Pekka Perä lähinnä vilahtaa kuvissa ja porukan puheissa.

Talvivaaran saama julkisuuskuva on vähintäänkin ankea. Sitä vasten tarkasteltuna saadaan tervetullut rautaisannos ensikäden tietoa ruohonjuuritasolta. Pääosissa ovat monet Talvivaaran työntekijät, erittäin kiinnostavia ja valaisevia ovat katkelmat yleisötilaisuuksista. Niissä paikallisten asukkaiden tuohtumus on käsin kosketeltava.

ILMOITUS

Eräs kiinnostava pointti on se, miten Talvivaarasta ihmisten mieliin muotoutunut negatiivinen imago on kaatunut sekin viime kädessä rankimmin työntekijöiden maksettavaksi. Kuten eräs mukanaolijoista toteaa, työpaikasta tuli eräänlainen taakka, suoranainen häpeäpilkku: ”Parempi kun ei sano, missä on töissä”.

Talvivaara on ollut lähes alusta pitäen kiistelty kaivoshanke. Työntekijöille sattuneet onnettomuudet ja lähistön vesistölle aiheutetut vahingot päästöjen muodossa ovat tuttuja uutisia viime vuosilta. Dokumentti välittää tämän puolen kaikessa pelkistyneisyydessään asiallisen tehokkaasti.

Kokonaisuudessa korostuu ympäristönäkökulma. Hurjimmillaan näkymät todella ovat kuin science fictionin antiutopiassa – ikävä kyllä täyttä totta Sotkamon suunnalla.

Viimeinen sana annetaan naiselle. Nyt esitettävän päivitetyn version epilogissa Talvivaaran entinen vesienhallintojohtaja Maija Vidqvist erittelee tapahtumien kulkua ja viittaa muun muassa näkemykseen siitä, onko Talvivaara ollut alun perinkään järkevä hanke.

Talvivaaran miehet. Yle TV1 maanantaina klo 21.30