Petteri Pykäläinen

Nämäkin kampanjat erottuivat joukosta

Joona Mielonen jakoi kotkalaisia perinneherkkuja, possumunkkia muistuttavia possoja, jotka oli pakattu ehdokkaan mainospussiin.

Sophia Leppä antoi Helsingissä evääksi banaaneja, joissa etiketti oli korvattu ehdokkaan tarralla.

Koirien ystävä Aino-Kaisa Pekonen järjesti Hämeessä koirien taitokilpailuja.

Li Anderssonin FestivaaLi Turussa oli mittava kulttuuritapahtuma, joka keräsi paikalle satoja ihmisiä. Myös Hämeen Vaalifestivaali herätti kiinnostusta.

Anna Kontula teki itseironisen videon, jossa poliitikot ja julkisuuden henkilöt kertovat, miksi eivät äänestä Kontulaa.

ILMOITUS

Vain mielikuvitus oli rajana vasemmistoliiton ehdokkaitten kampanjoissa. Puolueessa on itsestäänselvyys, että ehdokkaat tekevät keskenään yhteistyötä ja tukevat toisiaan.

Vaalikampanjointi on käynyt kuumimmillaan viimeisten viikkojen aikana, kun varsinainen äänestyspäivä on aivan nurkan takana. Perinteisen vaalitelttakampanjoinnin lisäksi ehdokkaat ovat keksineet mitä mielikuvituksellisimpia tapoja tuoda esille omia teemojaan ja tavata äänestäjiä. Erityistä kiitosta saavat ahkerat tukiryhmät.

Ämpäreitä äänestäjille

Järvenpääläinen Oula Hyrske on vaalikampanjointinsa ajan järjestänyt Hyrskyn Myrsky -teemapäiviä.

– Olemme Järvenpäässä vaalikahvilassamme pitäneet teematoripäiviä. Joka lauantai meillä on joku teema, jonka nostamme esille.

Osallistumisesta teemailtaan Hyrske on antanut kävijöille leimoja keräilykortteihin. Tapahtumia on järjestetty yhteensä kuusi.

– Täydellä leimakortilla saa ämpärin. Se on sellainen yllätyspalkinto, Hyrske kertoo.

– Tämä idea ämpäristä lähti siitä kun Tokmannin ilmaiset ämpärit keräsivät hirveitä jonoja ja tämä ilmainen ämpäri on ollut sellainen hauska juttu joka vetää aina väkeä. Ajattelimme sitten, että annetaan mekin ämpäri, niin saadaan porukka liikkeelle, Hyrske sanoo.

– Ei niitä, jotka ovat kaikki leimat keränneet kauhean montaa ole, mutta jotkut ovat olleet todella innoissaan. Eiköhän me se ämpäri anneta vähän vähemmilläkin leimoilla!

Keskiviikkona Hyrske lanseerasi suositun mobiilisovelluksen hengessä Hungry Birds -pelin, jossa ammutaan nälkiintyneillä linnuilla lihavia pankkiiripossuja.

Kiitosta kampanjan toteutuksesta Hyrske antaa tukiryhmälleen.

– Olen toipumassa syövästä ja jaksamisen kanssa on ollut vaikeaa. Nyt alan olla hyvässä kunnossa, mutta ei tästä mitään olisi tullut, jos tukiryhmäni ei olisi ollut todella aktiivinen.

Yhteistyö vaalien henki

Helsinkiläiset Binar Mustafa ja Riku Ahola järjestivät pääsiäisenä ystävällismielisen jalkapallo-ottelun tukiryhmiensä kanssa. Sattumalta ottelupäiväksi valikoitui kansainvälinen liikunnan, rauhan ja kehityksen päivä.

Molempien ehdokkaiden kampanjateemoja ovat liikunta, hyvinvointi, solidaarisuus ja tasa-arvo.

– Yritimme nostaa näitä muitakin teemoja liikunnan kautta esiin, Binar Mustafa kertoo.

Tapahtumaan osallistui viitisen kymmentä ihmistä ja se sai Mustafan mukaan paljon kehuja ja hyvää palautetta.

– Moni ei ole politiikasta kiinnostunut, mutta liikunnasta kyllä. Tämän kautta hekin saivat enemmän kosketusta vaaleihin ja poliittisiin kysymyksiin, hän sanoo.

Näiden eduskuntavaalien henkenä on selvästi ollut ehdokkaiden välinen yhteistyö ja solidaarisuus, joita myös Mustafa pitää tärkeänä.

– Meille on itsestäänselvyys, että ehdokkaat tekevät keskenään yhteistyötä ja tukevat toisiaan, eivätkä kilpaile keskenään.

Puhdasta politiikkaa lauteilla

Uudellamaalla hieraistiin maaliskuussa silmiä kun ehdokas Juho Lehto kurvasi saunabussillaan pysäkiltä pysäkille ympäri vaalipiiriä. Ehdokas vieraili busseineen kuudella paikkakunnalla.

– Puoli kymmeneltä aamulla oli Hyvinkään torilla sauna lämpimänä. Sieltä jatkoimme Tikkurilaan, Espooseen Sellon taakse ja sen jälkeen Lohjalle, Nummelaan ja Karkkilaan, Lehto kertoo päivän ohjelmasta.

– Kahdeksalta illalla pääsimme Karkkilassa pesulle. Kerran kun saunomisen aloitti, niin ei sitä voinut lopettaa, kun oli niin kylmä, hän jatkaa.

Saunabussi herätti ihmisissä uteliaisuutta. Moni ei ollut uskoa, että takaosassa todella oli sauna. Muutama uskalsi ehdokkaan seuraksi löylyihinkin.

– Kyllä jokaisella pysäkillä oli joitakin saunojia. Eräs ihminen kertoi, että oli sanonut kaikissa Suomen yleisissä saunoissa. Keskustelussa kävi ilmi, että hän oli kuitenkin myös puolueen äänestäjä, Lehto kertoo.

Idea saunaan syntyi lapsuuden myyttisistä mielikuvista, joissa politiikka on sitä, että miehet saunovat.

– Sellainen vanhanaikainen, sovinistinen, kekkoslainen ajatus. Se oli oma nostalginen ajatus politiikasta ja parodia sille.

Koko päivän saunomiseen ehdokas oli varautunut urheilujuomalla, jotta nestehukka ei päässyt yllättämään.

– Olemme myös kuukauden verran pitäneet pop-up-kahvilaa. Siellä on järjestetty monenlaista toimintaa, kuten joogaa ja jumppaa, paikallishistoriaa esittelevä kuvaprojekti ja muita ehdokkaita on käynyt vierailemassa.

Ahkera ehdokas ehtii

Helsingissä ehdolla oleva Mai Kivelä aloitti kampanjointinsa jo hyvissä ajoin marraskuussa. Kampanjan tiimoilta on järjestetty kunnioitettava määrä tapahtumia ja tempauksia pitkin talvea ja kevättä.

Kivelä on ehdottomasti ollut yksi pääkaupungin näkyvimmistä ehdokkaista. Hän on ollut edustettuna niin ravintolapäivässä kuin Helsingin suurimassa kirpputoritapahtumassa, jotka ovat olleet otollisia paikkoja tuoda esille ehdokkaan ideologiaa ja teemoja.

Suurimpina tempauksina Kivelä tukiryhmineen järjesti elokuvaillan, jossa esitettiin dokumenttielokuva Talvivaaran miehet, sekä useita kulttuuritapahtumia.

Huomiota herätti myös Kivelän ja hänen aktivistitovereidensa tempaus, jossa he kiipesivät Hietalahden telakan vanhaan nosturiin kiinnittämään sinne ehdokkaan vaalibanderollin.

Kivelänkin kampanjassa aktiivisella tukiryhmällä on ollut erittäin suuri merkitys.

– Alusta asti oli selvää, että halusimme lähteä tekemään kampanjaa joukkovoimalla ja omaehtoisesti. Lähes kaikki kampanjassa on tehty itse, jopa kiipeilybanderolli on ommeltu ja maalattu tukiryhmän toimesta, hän kertoo.

Nämäkin kampanjat erottuivat joukosta

Joona Mielonen jakoi kotkalaisia perinneherkkuja, possumunkkia muistuttavia possoja, jotka oli pakattu ehdokkaan mainospussiin.

Sophia Leppä antoi Helsingissä evääksi banaaneja, joissa etiketti oli korvattu ehdokkaan tarralla.

Koirien ystävä Aino-Kaisa Pekonen järjesti Hämeessä koirien taitokilpailuja.

Li Anderssonin FestivaaLi Turussa oli mittava kulttuuritapahtuma, joka keräsi paikalle satoja ihmisiä. Myös Hämeen Vaalifestivaali herätti kiinnostusta.

Anna Kontula teki itseironisen videon, jossa poliitikot ja julkisuuden henkilöt kertovat, miksi eivät äänestä Kontulaa.