Mielenosoittajat pitävät Talvivaaraa ennakkotapauksena, joka tulee näyttämään, miten paljon painoarvoa luontoarvoille annetaan kaivospolitiikassa.

Stop Talvivaara -kansalaisverkosto tiedottaa järjestävänsä tänään 16. huhtikuuta mielenosoituksen Helsingissä Talvivaaran purkuputkea ja lisäjuoksutuksia vastaan. Heidän mukaansa mielenilmaus on myös laajempi kaivospoliittinen kannanotto, jossa nostetaan esiin kaivoksen keskeisiä ongelmia ja rikostutkinnassa esiinnousseita asioita.

Tapahtuman Facebook-sivulla kerrotaan mielenosoittajien vaativan Talvivaaran purkuputki-hankkeen ja lisäjuoksutusten välitöntä lopettamista. Sen sijaan he vaativat vesien väliaikaista varastointia siihen asti, kunnes alueelle on rakennettu toimiva vedenpuhdistamo.

Jätevedet Katinkullan ja Vuokatin lomalaisille

Jäteveden purkuputkea on suunniteltu laskettavaksi Sotkamon Nuasjärveen, jonka rannoilla sijaitsevat muun muassa Katinkullan ja Vuokatin lomakohteet. Talvivaara-aktivistien mukaan lisäjuoksutukset uhkaavat vesistön luontoa ja veden laatua, Sotkamon ja Oulujoen reitin matkailua, kalastusta, maataloutta ja ranta-asujien oikeuksia.

”Talvivaara Oy:n konkurssipesä sekä hallituksen rahoittamat ja ohjaamat valtiolliset toimijat hakevat lupaa juoksuttaa teollisia saasteita puhtaaseen Nuasjärveen ja Oulujoen vesistöön. Putken rakennus on aloitettu ilman ympäristölupaa viranomaisia röyhkeästi ja laittomasti painostaen”, mielenosoituskutsussa sanotaan.

ILMOITUS

Ei myyntiä ennen kunnollista puhdistamoa

Lisäksi Stop Talvivaara -liike vaatii, että ”kaupalliset neuvottelut Talvivaaraa havittelevan monikansallisen ja veroparatiiseista operoivan rahastoyrityksen kanssa jäädytetään”. Sen mukaan kauppaa kaivoksella tulee käydä vasta, kun kunnollinen puhdistamo on valmis.

”Putkea ajetaan myös kylmän piittaamatta kalastajille ja maataloudelle aiheutuvista riskeistä ja haitoista. Hankkeesta ollaan tekemässä ennakkotapaus, jolla teollisuuden jätevesiä taas purettaisiin pilaamaan Suomen järviä”, aktivistit arvioivat.

He myös haastavat hankkeesta vastaavat hallituksen ministerit Stubbin, Vapaavuoren, Rinteen, Räsäsen, Haglundin ja Grahn-Laasosen sekä vastaavat virkahenkilöt ja valtion juristit juomaan yhtä ”puhdistetun veden” litraa vastaavan natriumsulfaattimäärän – kuitenkin ilman Talvivaaran raskasmetalleja ja radioaktiivisia aineita.

Mielenosoitus ja tarjoilua kokoomuksen puoluetoimiston edessä (Kansakoulukuja 3 A), Narinkkatorilla sekä Kansalaistorilla eli Musiikkitalon edustalla torstaina 16. huhtikuuta 2015 kello 15–17.