Liisa Vihmasen käsikirjoittama ja ohjaama Muisti-sarjan dokumentti Kekkosen kanssa kalalla (2014) esittelee Urho Kaleva Kekkosta kalamiehenä.

Entinen adjutantti Esa Seppänen kertoo valaisevan esimerkin. Tunnettu ranskalainen poliitikko Michel Debre (Ranskan pääministeri 1959–1962) vieraili presidentin kesäasunnolla Kultarannassa ja totesi isännälle, että ”taitaa olla tämä kalastus Teille tärkeä harrastus”.

Kekkonen oli katsonut tiukasti ja tokaissut: ”Tämä ei ole harrastus, tämä on kutsumus”.

Kekkosen profiilia kalamiehenä erittelee tarkemmin päätoimittaja ja kirjailija Mauri Soikkanen. Hänen näkemyksessään Kekkonen piirtyy uistinkalastajaksi, jonka lempisaalis oli hauki. Siihen liittyen Esa Seppäsellä on melkoinen muisto kerrottavanaan – etenkin tarinan huipentuma, jota hän luonnehtii kuvaavasti ”UKK:n sivallukseksi”.

Useamman todistajan mukaan Urkki halusi olla ykkönen myös kalareissulla. Sen sijaan metsästäjänä hän tuntuu olleen välinpitämätön, mitä saaliiseen tulee. Esa Seppänen kertoo episodin hirvenmetsästyksen tiimoilta ja jäljittää penseyden aseen käyttöön vuoden 1918 yhteyteen.

Valokuvaaja Heikki Y. Rissanen kertoo hauskasta tapauksesta. Sen hän sanoo olevan hänen ehdottomasti paras kalakuvansa Kekkosesta, tosin ikävä kyllä vain muistikuva. Toimittaja Maarit Tyrkkö ei ollut UKK:n kalakaveri, vaan ”jotain enemmän, jotain vähän muuta”, kuten hän asian muotoilee.

Muisti: Kekkosen kanssa kalalla. TV1 tiistaina klo 20.00