Jussi Joentausta

Viime vapun mellakkapoliisiselkkaus sai vappumarssin järjestäjät kieltämään naamioitumisen ja anarkistit järjestämään omat kulkueensa ennen ja jälkeen päämarssin.

Työväen perinteisellä vappumarssilla on tänä vuonna kielletty koko kasvot peittävät kommandopipot sekä muiden osallistujien herjaaminen, ilmoitetaan tapahtuman Facebook-kutsussa.

Viime vappuna satakunta vappumarssille osallistunutta anarkistia jäi mellakkapoliisien piiritykseen. Marssin järjestäjät halusivat anarkistit kulkueen perälle. Poliisi otti Rautatientorilla kiinni kymmenen ihmistä ja takavarikoi marssijoilta lippukeppejä, koska niitä olisi poliisin mukaan voinut käyttää ”astaloina”.

Anarkistit päästettiin liikkeelle myöhässä ja raskaassa poliisisaattueessa. Poliisi takavarikoi lippuja myös Vasemmistonuorilta, jotka eivät liittyneet anarkistien blokkiin. Myöhemmin poliisi pyysi anteeksi Vasemmistonuorilta ja toimitti vasemmistolle uudet lippukepit.

Poliisihallitus totesi selvityksessään, että Helsingin poliisilaitoksella oli perusteet suorittaa kiinniottoja sekä takavarikoida eräiden mielenosoittajien lyhyet lipputangot. Poliisihallitus kuitenkin moitti pakettiautossa olleiden lipputankojen takavarikoimista sekä tarpeetonta viivettä kiinniotettujen vapauttamisessa.

SAK: Naamioitumiskielto estää selkkaukset

Vappumarssin tiedotusta hoitava SAK:n pääkaupunkiseudun paikallisjärjestön tiedottaja Satu Kuosmanen, onko kommandopipokielto suunnattu anarkisteille?

ILMOITUS

– Se koskee ihan kaikkia.

Ovatko järjestäjät miettineet, miten nyt toimitaan, ettei viime vuoden tilanne uusiudu?

– Kyllä ovat, nimenomaan kielletään esimerkiksi naamioituminen niin, että kasvot ei saa olla peitettynä.

Entä jos poliisi silti eristää osan ihmisistä torilla, miten silloin toimitaan?

– En näe mitään syytä, minkä takia poliisin pitäisi eristää, jos siellä käyttäydytään niin kuin vappumarssilla normaalisti käyttäydytään ja noudatetaan annettuja ohjeita.

Eikö viime vuonna noudatettu ohjeita, vai mistä tilanne mahtoi johtua?

– Silloin oli aika vahvastikin naamioituja henkilöitä siellä.

Anarkisteilla on tänä vuonna oma marssinsa, joka lähtee puoli tuntia aikaisemmin samasta paikasta Rautatientorilta. Miten järjestäjät suhtautuvat tähän?

– Kaikillahan on oikeus marssia milloin huvittaa ja mistä huvittaa. He ovat tehneet ratkaisunsa niin, etteivät halua meidän kanssa marssia.

Anarkisteilla oma torimarssi

Anarkisteilla on tänä vuonna kaksi omaa marssia. Ensimmäinen on nimeltään Taistelevan työväen vappu ja se kokoontuu Rautatientorilla kymmeneltä eli samaan aikaan kun virallinen marssikin. Anarkistit tosin lähtevät torilta liikkeelle puoli tuntia aikaisemmin.

Anarkistiopiskelijoiden A-ryhmän allekirjoittamassa kutsussa muistutetaan, että vapun vieton taustalla on vuoden 1886 yleislakkoilu Yhdysvalloissa ja sitä seurannut Haymarketin verilöyly, jonka seurauksena neljä anarkistia teloitettiin.

Kun virallinen vappumarssi kielsi kommandopipot ja herjaamisen, anarkistien marssi kieltää puolestaan puolueiden ja ”autoritaaristen tahojen” tunnukset.

Vallaton vappurieha lähtee Tokoinrannasta

Toinen anarkistimarssi, Vallaton vappurieha, kokoontuu puoli kahdeltatoista Tokoinrannassa, josta kulkue marssii kohti Dallapén puistoa.

Järjestäjille vappu ei ole “suomalaisen työn päivä” vaan ”kansainvälinen juhlapäivä kapitalismia vastaan”.

”Vaaleja tulee ja menee, mutta kaikkien jokapäiväiseen elämään vaikuttavat poliittiset ja taloudelliset päätökset tekee pieni vähemmistö. Voitot ja etuoikeudet valuvat heidän taskuihinsa, ja äänestämällä saamme korkeintaan uusia pomoja vanhojen tilalle. Me haluamme lopettaa yhteiskunnallisen jaon pomoihin ja alaisiin”, kutsussa kirjoitetaan.

Juttua täsmennetty 14.4. Satu Kuosmanen on SAK:n pääkaupunkiseudun paikallisjärjestön tiedottaja.