Kristiina Koivunen

Poliisin mukaan 22 ruotsalaislähiötä ei ole enää kokonaan viranomaisten hallinnassa.

Väkivallan lisääntyminen ja raaistuminen sekä vahvat rikollisjengit ovat ruotsalaisten tiedossa. Silti Ruotsi järkyttyi keskusrikospoliisin listatessa 22 lähiötä, joissa jengien valta on poliisin mukaan niin suuri, etteivät ne ole enää täysin viranomaisten hallinnassa.

– Ruotsalaiset jengit toimivat kuin yhdysvaltalaiset jengit, mutta tilanne ei ole yhtä paha, arvioi rikoskomisario Gunnar Appelgren.

– Poliisi ei pysty ratkaisemaan esikaupunkien ongelmia, sillä niiden syyt ovat poliittisia, sanoo Appelgren.

Ruotsi on jakautunut voimakkaasti kahtia.

– Tilanteen Ruotsissa on annettu kehittyä sellaiseksi, että täällä on ihmisiä, jotka ovat menettäneet uskonsa tulevaisuuteen. He ovat menettäneet itseluottamuksensa ja jopa ihmisarvonsa. Jengirikollisuutta on ollut aina Ruotsissa, mutta se on lisääntynyt voimakkaasti viiden viime vuoden aikana, hän kertoo.

Kahtiajakautuneisuus syventynyt

Kolmessa suurimmassa kaupungissa Tukholmassa, Malmössä ja Göteborgissa on tehty neljän viime vuoden aikana yhteensä neljäkymmentä murhaa, joita poliisi ei ole pystynyt selvittämään, koska kukaan ei uskalla olla juttujen todistajana.

ILMOITUS

– Porvariallianssin kahdeksan vuotta kestäneen hallituspolitiikan seurauksena Ruotsi on jakautunut voimakkaasti kahtia. Lisäksi ajattelutapa, että yksilö on itse vastuussa kohtalostaan, on yleistynyt, arvioi Vasemmistopuolueen kansanedustaja Nooshi Dadgostar.

Hänen mielestään koululaitoksen yksityistäminen ja siitä seuranneet ongelmat ovat suurin syy jengirikollisuuden lisääntymiseen. Vapaakoulut ovat johtaneet paitsi Ruotsin koululaisten oppimistason yleiseen heikkenemiseen, myös suuriin eroihin maan sisällä.

Huomattava osa ruotsalaisista nuorista jää ilman peruskoulun päästötodistusta, koska he eivät saa hyväksyttyä arvosanaa jostakin pakollisesta aineesta. Tämä sulkee heiltä ovet lukioon ja ammatilliseen koulutukseen.

Dadgostar ei pidä tilannetta toivottomana:

– Tärkeintä on koulujärjestelmän muuttaminen. Vapaakoulut on lopetettava, samoin vanhempien oikeus valita lastensa koulu. Lasten on mentävä lähimpään peruskouluun. Siten vuokralähiöiden ja niiden viereisten omakotialueiden lapset saavat samantasoisen koulutuksen, hän vaatii.

Aiheesta enemmän perjantaina 10.4. ilmestyneessä Viikkolehdessä.