Lehtikuva/--

Yli 50 vuotta jatkunut Kuuban eristäminen Amerikan valtioiden kokouksista päättyy perjantaina.

Panamassa tehdään viikonvaihteessa historiaa, kun Amerikan valtioiden kaksipäiväinen huippukokous alkaa perjantaina. Ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin Kuuban johtaja on mukana 35 muun valtiojohtajan joukossa.

Kokoukseen osallistuu myös Yhdysvaltain presidentti Barack Obama. Valkoisen talon mukaan Obamalle ei ole sovittu virallista kahdenvälistä tapaamista Raúl Castron kanssa, mutta heillä on ”monta tilaisuutta” keskusteluihin.

Monet odottivat nopeaa edistymistä, kun Obama ja Castro joulukuussa ilmoittivat maiden korjaavan suhteitaan. Alkuinnostuksen jälkeen tahti on ollut monille pettymys.

Kuuban luokittelu terroristimaaksi on nyt ”muinaisjäänne”.

Nyt kuitenkin on ilmeisesti poistumassa yksi suurimmista esteistä suhteiden normalisoinnin tieltä, sillä Yhdysvallat on epävirallisesti ilmoittanut olevansa ”lähellä” Kuuban poistamista terrorismia tukevien maiden listaltaan.

Kuuba on ollut tällä listalla 33 vuotta. Obama määräsi joulukuussa Yhdysvaltain ulkoministeriön tutkimaan asiaa uudelleen. Tiistaina epäviralliset ulkoministeriön lähteet kertoivat tiedotusvälineille, että tämä arvio on nyt valmistumassa.

ILMOITUS

Harva epäilee arviolla olevan muuta lopputulosta kuin se, että Kuuba poistetaan listalta. CNN kertoi nimeämättömän hallituslähteen sanoneen, että Kuuban pitäminen listalla on ”muinaisjäänne”.

Obama sanoi tiistaina olevansa valmis ”toimimaan” heti, kun ulkoministeriö on suosituksensa antanut. Tämän jälkeen kongressilla on 45 päivää aikaa yrittää kumota presidentin päätös.

Diplomaattisuhteita odotetaan

Kuuba on pitänyt terrorismistatuksensa poistamista edellytyksenä diplomaattisuhteiden solmimiselle.

Joidenkin arvioiden mukaan Panamassa saatettaisiin jo antaa virallinen ilmoitus diplomaattisuhteiden palauttamisesta. Virallisesti näitä odotuksia on kuitenkin toppuuteltu.

Osapuolet ovat korostaneet, ettei ilmoitus diplomaattisuhteista vielä välittömästi johtaisi lähetystöjen uudelleen avaamiseen.

Myös jäljellä olevia Yhdysvaltain Kuuballe asettamia talouspakotteita pitää purkaa, jotta Kuuban lähetystö esimerkiksi voi käyttää yhdysvaltalaisia pankkeja.

Eristäminen murtuu

Amerikan valtioiden huippukokouksia ryhdyttiin vuonna 1994 järjestämään silloisen Yhdysvaltain presidentin Bill Clintonin aloitteesta. Yhdysvallat on tähän saakka estänyt Kuuban osallistumisen näihin kolmen vuoden välein järjestettäviin kokouksiin.

Kahdella edellisellä kerralla, vuosina 2009 ja 2012, kokoukset eivät pystyneet antamaan yhteistä loppujulkilausumaa Kuuban osallistumista koskeneen kiistan takia.

Nyt Yhdysvaltain presidentin apulaisturvallisuusneuvonantaja Benjamin Rhodes sanoi tiedotusvälineille, ettei pyrkimystä Kuuban eristämiseen ”enää pidetty rakentavana”.

”Rehellisesti sanottuna se vain viittasi laajempaan Yhdysvaltain politiikan epäonnistumiseen”, sanoi Rhodes.

Amerikan valtioiden huippukokous ei ole sama asia kuin Amerikan valtioiden järjestön (OAS) huippukokous. OAS erotti Kuuban vuonna 1962 jäsenyydestään.

OAS olisi valmis ottamaan Kuuban uudestaan jäseneksi, mutta ainakin toistaiseksi Kuuba on kieltäytynyt siitä.