Kalliiksi käyvät Suomelle persut, jos heihin sovelletaan heidän omaa metodiaan.

Perussuomalaisten ajatuspaja Suomen perusta julkaisi ennen pääsiäistä raportin maahanmuuton kustannuksista. Raportin innoittamana teoreettisen filosofian dosentti Panu Raatikainen päätti tehdä vastaavalla metodologialla ”tutkimuksen” siitä, kuinka paljon perussuomalaiset maksavat yhteiskunnalle.

Raatikaisen laskelmien mukaan jokaisen persun terveydenhoito, koulutus ja muut palvelut ovat 18 ikävuoteen mennessä tulleet maksamaan suomalaiselle yhteiskunnalle noin 200 000 euroa.

”Koska äänestyskäyttäytymisen perusteella persuksi tunnustautuu noin puoli miljoonaa suomalaista, tämä tarkoittaa, että persut ovat tulleet maksamaan Suomelle vähintään 100 miljardia euroa. Todennäköisesti he aiheuttavat vielä aikuisiällä mittaamattoman paljon lisää kustannuksia yhteiskunnalle”, Raatikainen kirjoittaa Facebookissa.

Raatikainen huomauttaa, että persujen vaatimilla kustannuksilla koko valtionvelka olisi voitu maksaa pois ja että maahanmuuton väitetyt kustannukset, 700 miljoonaa euroa, eivät ole mitään verrattuna perussuomalaisten kustannuksiin.

”Eivätkä persut selvästikään kotoudu suomalaiseen yhteiskuntaan: 2010-luvun Suomi on kansainvälinen tietoyhteiskunta; persut kuitenkin elävän jossain 1950-luvun Suomi-filmien tai Paulig-kahvin ja Elovena-kaurapuuron vanhojen mainosten kuvitelmamaailmassa, jossa elämä on pelkkää heinäntekoja ja tukinuittoa. Kulttuurierot heidän ja meidän normaalien suomalaisten sekä todellisuuskäsitystemme välillä vain ovat liian suuret”, Raatikainen jatkaa.

ILMOITUS

”Tarkoitushakuisesti rajattu”

Graafinen suunnittelija Juuso Koponen puolestaan kirjoittaa aaltoyliopistolaisten Informaatiomuotoilu-sivustolla, että perussuomalaisten raportin loppusummat perustuvat ”silmänkääntötemppuun”.

Raportin päätelmä perustuu väestörajaukseen, jossa vanhimmat ikäryhmät poistetaan tilastoista. Näin raportti kaunistelee suomalaistaustaisten nettovaikutusta talouteen verrattuna maahanmuuttajiin.

Jos tarkastellaan koko aikuisväestöä vanhimmat mukaan lukien, Suomen kantaväestöllä on raportin omien lukujen mukaan huonompi vaikutus talouteen kuin maahanmuuttajilla.