Lehtikuva/Martti Kainulainen

Suomi ei ole edes Euroopan toiseksi kovin verottaja, kertoo Faktabaari.

Faktabaarin mukaan Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju puhui täyttä palturia väittäessään muun muassa MTV:llä sekä Iltalehdessä 20. maaliskuuta Suomen kokonaisveroprosentin olevan toiseksi korkein maailmassa Pohjois-Korean jälkeen.

OECD:n ja Euroopan tilastoviranomaisen Eurostatin mukaan Suomen veroprosentti ei ole edes Euroopan toiseksi korkein. OECD:n mukaan vuonna 2013 Suomen kokonaisveroprosentti oli 44,0. Samaan aikaan Tanskan veroprosentti oli 48,6, Ranskan 45,0 ja Belgian 44,6. Eurostatin tuoreimmat luvut ovat vuodelta 2012. Niiden mukaan Tanskan veroaste oli 49,1 prosenttia, Belgian 48,0, Ranskan 47,0, Ruotsin 44,6 ja Suomen sekä Italian 44,3.

Koko maailman kattavia vertailuja on tarjolla vähän ja Pohjois-Koreasta vielä vähemmän. CIA World Factbookin mukaan maan veroaste on 11,6 prosenttia, mutta luku perustuu vuonna 2007 tehtyyn arvioon.

Yleisesti ottaen Faktabaari pitää eri maiden välisiä verovertailuja ongelmallisina, koska erot sosiaaliturvan ja tuloverotuksen rakenteissa vaikeuttavat sitä.