Lehtikuva/Jim Watson

Yhdysvalloissa uusi kanne Barack Obaman lennokkisodasta.

Kansalaisoikeusjärjestö The American Civil Liberties Union (ACLU) on tekemässä kanteen, jossa vaaditaan tietoa presidentti Barack Obaman hyväksymästä ”tappolistasta” eli lennokkisodalla tapettavista henkilöistä. Asiasta kertoo Guardian-lehti maanantaina.

ACLU julkistettaviksi Valkoisen talon dokumentteja ja sisäisiä muistioita siitä, miten henkilöt päätyvät ”tappolistalle”. Järjestö on tavoitellut vastaavia tietoja ja lennokkisodan laillisia perusteita ennenkin, mutta törmännyt Valkoisen talon ja tiedusteluvirastojen muuriin.

– Muutaman viime vuoden aikana Yhdysvaltain hallitus on käyttänyt lennokkeja tuhansien ihmisten tappamiseen, joista sadat ovat olleet siviilejä. Kansalaisilla on oikeus tietää, keitä hallitus surmaa ja miksi se surmaa heidät, perustelee ACLUn johtaja Jameel Jaffer Guardianille.

Ennakkotietojen mukaan uudessa kanteessa kuvataan myös sitä, miten ulko- ja oikeusministeriö, Pentagon sekä CIA ovat taistelleet ACLUn kanteita vastaan viimeksi kuluneet puolitoista vuotta. Yhdysvaltain hallinnon mukaan avoimuutta ei voi lisätä kansallisen turvallisuuden takia.