Helsingin kaupunki on suunnitellut mittavia korotuksia tonttien vuokriin. Oulunkylän, Käpylän, Koskelan ja Maunulan alueilla on paljon vanhoja kerrostalo- ja pientalotontteja, joiden vuokrasopimukset ovat päättymässä.

Kiinteistölautakunta ja kaupunginhallitus ovat käsitelleet tonttien vuokrien määräytymisperusteita. Vasemmistoliiton edustajat ovat esittäneet molemmissa elimissä vuokrien tuotto-odotuksen kohtuullistamista neljästä kahteen prosenttiin. Kun suunnitellut korotukset astuvat voimaan, ne siirtyvät suoraan vastikkeisiin ja sitä kautta myös vuokriin.

Kiinteistölautakunnan sekä Oulunkylän Vasemmiston hallituksen jäsen Kirsi Pihlaja vaatii kaupunkia pidättäytymään tekemästä sellaisia ratkaisuja, jotka nostavat asuntojen hintaa.

Jopa 200 euron korotus kuukaudessa

Pihlajan mukaan tontin vuokran korotus voi nostaa lapsiperheen asumiskustannuksia jopa 200 euroa kuukaudessa.

– Kaupungin tulisi säännellä asumisen hintaa kaikilla mahdollisilla keinoilla, erityisesti tarjoamalla edullista tonttimaata sekä rakentamalla asuntoja myös itse – etenkin alueilla, joista grynderit eivät laske saavansa riittävästi voittoja aloittaakseen projekteja.

Asia etenee valtuuston päätettäväksi. Oulunkylän Vasemmistoliitto kannattaa vuokratuottojen kohtuullistamista.

Kommentit